Sociálne štipendiá poberalo vyše 17-tisíc vysokoškolákov

NETKY.SK • 3 August 2015, 11:10 • 2 min
Sociálne štipendiá poberalo vyše 17-tisíc vysokoškolákov

BRATISLAVA - Verejné vysoké školy vyplatili v roku 2014 svojim študentom cez sociálne štipendiá takmer 24 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Peniaze dostalo viac ako 16 400 študentov. Ďalších 780 študentov súkromných škôl si rozdelilo necelých 850 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že maximálna výška štipendia, na ktoré poskytlo ministerstvo školstva peniaze, bola 275 eur na mesiac.


Najviac poberateľov štipendií študovalo na Univerzite Komenského v Bratislave, odkiaľ bolo 1 835 takýchto študentov. Na Technickej univerzite v Košiciach poberalo sociálne štipendiá 1 772 študentov. Za nimi nasledujú Slovenská technická univerzita v Bratislave (1 653), Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (1 354) a Prešovská univerzita (1 347). Naopak najnižší počet štipendistov evidujú medzi svojimi študentmi na Vysokej škole výtvarných umení, kde poberalo sociálne štipendium iba 75 študentov.


Sociálne štipendium je určené pre študentov prvého štúdia v dennej forme s trvalým pobytom na území Slovenska. Štipendium môže dostať študent, ktorý neprekročil štandardnú dĺžku štúdia a mesačný príjem spoločne posudzovaných osôb nie je vyšší ako hranica príjmu stanovená na základe životného minima. Žiadosť o priznanie štipendia môžu podať študenti na fakulte či vysokej škole, na ktorej študujú počas celého akademického roka. Ak žiadateľ splnil všetky podmienky priznania štipendia, vysoká škola mu štipendium prizná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies