Sociálne siete v Anglicku budú bojovať proti rasizmu. Začínajú rušiť kontá a pripravuje sa nový zákon

NETKY.SK • 11 Február 2021, 14:23 • 2 min
Sociálne siete v Anglicku budú bojovať proti rasizmu. Začínajú rušiť kontá a pripravuje sa nový zákon

Anglicko bude bojovať proti čoraz viac a viac sa rozmáhajúcemu rasizmu, napríklad kvôli športovcom tmavšej pleti, pretože sú často terčom rasistických útokov na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Prevádzkovatelia sociálnych sietí sa rozhodli bojovať proti rasizmu. instagram "sa rozhodol" zablokovať účty verejne propagujúce rasizmus kvôli zvyšujúcemu sa počtu narážok na futbalistov tmavej pleti v Anglicku.

 

V prípade opakujúcich sa príspevkov s rasistickým motívom dôjde k zablokovaniu účtu. Instagram neuviedol koľko takýchto správ by bolo potrebných na odstránenie účtu. "Toto číslo nezdieľame verejne, pretože nechceme, aby sa ľudia hrali s našimi systémami,“ uviedol vlastník Instagramu v emailovej odpovedi agentúre AP.

 

img


Taktiež i britská vláda vyvíja tlak na spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá, aby podnikli viac krokov na odstránenie rasizmu. Facebook zareagoval zakázaním účtov, na ktorých sa objavili správy priamo podnecujúce rasizmus. Už v minulosti futbalisti žiadali podniknutie tvrdých krokov proti rasizmu, no dočkali sa až teraz.

 

V roku 2019 hráči v Premier League na 24 hodín bojkotovali sociálne médiá pre stúpajúce čísla rasistických príspevkov. "Všetci máme jeden cieľ - bojovať proti nenávisti a rasizmu aj formou našej platformy. Túto tému berieme veľmi vážne," uviedol manažér pre obsahovú politiku na Facebooku Fadzai Madzingira.

 

img

Aj útočníčka Manchestru United Lauren Jamesová má s rasizmom čerstvé skúsenosti. "Instagram nemá vo svojom portfóliu ani presne vymedzené slovo rasizmus," uviedla Jamesová, ktorá sa posťažovala len minulý týždeň na rasistické útoky na jej osobu.

 

Britský minister kultúry Oliver Dowden vyhlásil, že treba podniknúť rázne kroky na zamedzenie šírenia rasizmu vo virtuálnom priestore.

 


"Najsilnejšie spoločnosti v oblasti sociálnych médií na svete príliš dlho nezvládali rasistické útoky na svoje platformy. Toto sa musí skončiť. Vítam vylepšenú politiku Instagramu, ale rasistické zneužívanie je stále súčasťou života množstva ľudí, preto treba konať. Zavádzame nové formy zodpovednosti pre tieto spoločnosti prostredníctvom pripravovaného zákona o bezpečnosti v 'online' priestore. Firmy, ktoré nedokážu ochrániť svojich používateľov na internete, budú musieť rátať s tvrdými sankciami," vyhlásil Dowden.

 

img

Organizácia združujúca profesionálnych futbalistov FIFPRO uviedla, že platformy, ako sú Instagram a Twitter, jednoznačným spôsobom zlyhali pri riešení problematiky rasizmu.

 

"Futbalisti nám pomohli upozorniť na vážnu a opakujúcu sa povahu rasistických útokov. Všetci títo hráči budú dostávať našu podporu s cieľom upozorniť na nedostatočnú ochranu poskytovanú spoločnosťami sociálnych médií. Potrebujeme, aby národné aj medzinárodné orgány spolupracovali na tom, aby tieto spoločnosti vyčistili svoje platformy a odstránili nedovolenú diskrimináciu, ktorá kontaminuje verejné kanály aj osobný život hráčov," uviedol generálny sekretár FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies