Sociálne siete spôsobujú depresie: Na takéto správanie si treba dať pozor!

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 11:00 • 2 min
Sociálne siete spôsobujú depresie: Na takéto správanie si treba dať pozor!

Sociálne siete nám často dokážu pomôcť, no ak nás ovládnu, nastáva veľký problém.

slovakia

left justify in out

Sociálne siete sú fenoménom dnešnej doby. Máme pocit, akoby sa väčšia života odohrávala práve tu. Ich výhodou je, že nás dokážu spojiť s ľuďmi, s ktorými máme spoločné záujmy, prípadne i s tými, ktorých máme radi, no sú od nás fyzicky vzdialení. Je však veľmi dôležité mať pri ich používaní zdravú mieru. Pokiaľ im prepadneme, môžeme si privodiť depresie. Čomu konkrétne by sme sa teda mali vyhnúť?

 

V prvom rade je nevyhnutné, ako sme už spomenuli, vedieť si zorganizovať čas. Pokiaľ nie ste schopný prežiť ráno bez toho, aby ste si ešte pred umytím zubov „prelistovali“ Facebook, niečo nie je v poriadku. Závislosť na sociálnej sieti je základným kameňom úrazu. Ak teda máte pocit, že o vašom voľnom čase už tak celkom nerozhodujete vy, ale váš smartfón či počítač, dajte sa na tvrdú „odvykačku“ a skúste si nájsť iné, plnohodnotnejšie aktivity.

 

Veľmi nebezpečným javom na sociálnych sieťach je snaha jednotlivých používateľov o vytvorenie ilúzie dokonalosti. Či už života, tela alebo vzťahov... Uvedomiť si ale treba, že ide len o ILÚZIU, ktorú sa rozhodli vytvoriť, aby na seba upútali pozornosť a presvedčili ľudí o tom, ako skvele si žijú. Vo väčšine prípadov to však nie je pravda, pretože ľudia, ktorí sú skutočne v živote naplnení, nemajú potrebu oznamovať to verejne. Napriek tomu máme tendenciu porovnávať sa so svojimi priateľmi a zisťujeme, že sa im (ich ilúzii) ani zďaleka nemôžeme rovnať. Preto sa začneme utápať v zbytočných pochybnostiach.

 

V rámci používania sociálnych sietí je tiež veľmi dôležité nepúšťať sa zbytočne do diskusií a polemík s ľuďmi, ktorí majú diametrálne odlišné pohľady na svet než vy. Tu by totiž išlo o  boj s veternými mlynmi, kde by každý nasilu hlásal svoju pravdu, čo by mohlo zachádzať až do urážok a následne vášho zlého pocitu z verejného odmietnutia. Preto je lepšie, ak už na internete s ľuďmi komunikujeme, hľadať zhodu v záujmoch a názoroch, nie opačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies