Sociálne podniky žiadajú preplatiť vysoké faktúry,môžu nás stáť milióny

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:29 • 2 min
Sociálne podniky žiadajú preplatiť vysoké faktúry,môžu nás stáť milióny

Sociálne podniky žiadajú preplatiť vysoké faktúry,môžu nás stáť milióny

slovakia

left justify in out

Doteraz, podľa posledných čísel, stáli sociálne podniky daňových poplatníkov 2,08 milióna eur. Táto suma však nemusí byť vôbec konečná. Podniky totiž stále nosia na rezort práce premrštené faktúry a žiadajú ich preplatiť.
      "Chceme, aby sa skúmala oprávnenosť výdavkov pre sociálne podniky. Nosia sem rôzne faktúry a nám ide o to, aby sa preskúmala ich oprávnenosť. Nie je celkom normálne, aby sa tu preplatila faktúra za, laicky povedané, neuveriteľne predražene nakúpené služby," zdôraznili pre TASR nový šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS).
      Podniky začali fungovať za jeho predchodkyne Viery Tomanovej (Smer-SD). Ich podpora z eurofondov aj štátneho rozpočtu však bola v polovici júna tohto roka definitívne zastavená. Do toho obdobia však majú nárok na preplatenie vzniknutých nákladov. "To, že sú správne zaúčtované, vykázané a podobne, to je jedna vec. To je vec tej štábnej kultúry ako takej. Druhá vec je vecná oprávnenosť výdavkov," podčiarkol Mihál.
      Podľa ministra sa aktuálne črtajú isté možnosti riešenia problémov so sociálnymi podnikmi. "Ešte sme však príliš na začiatku, aby som vedel vysloviť pevné závery, ale isté náznaky riešenia sa črtajú," priblížil. Podniky momentálne prešetruje právnická firma aj nezávislí audítori.
      Všetky závery kontrol chce rezort práce po ich uzavretí zverejniť bez ohľadu na ich výsledky. "Všetko, čo sa dá. Všetko, čo nie je zakázané, je dovolené a v zmysle tejto vety zverejníme, čo bude možné," dodal Mihál.
      Fungovanie sociálnych podnikov bolo od ich vzniku problémové. Prešetrovala ich Európska komisia (EK) v rámci auditu nakladania s peniazmi z Európskeho sociálneho fondu (ESF). Následne bolo ich financovanie za strany štátu a ESF pozastavené. S troma z nich zrušil rezort práce aj zmluvy, jeden skončil svoju činnosť sám. V júni tohto roka zvyšné štyri podniky ešte bývalé vedenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) .

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona