Sociálne dávky by Mihál obmedzil počtom detí

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 12:51 • 2 min
Sociálne dávky by Mihál obmedzil počtom detí

BRATISLAVA - Poslanec Jozef Mihál (SaS) súhlasí s tým, aby sa vyplácanie sociálnych dávok obmedzilo počtom detí. Uviedol to v dnešnej parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, podľa ktorého chcú poslanci Ľudovít Kaník a Viliam Novotný (obaja SDKÚ-DS) vyplácať rodičovský príspevok len do počtu štyroch detí.

slovakia

left justify in out

"Malo by sa to však nahradiť daňovými výhodami," povedal exminister práce a sociálnych vecí. Nesúhlasí však s návrhom, aby na rodičovský príspevok v plnej výške mali mať nárok len tí rodičia, z ktorých aspoň jeden bol zamestnaný aspoň 270 dní, alebo aby aspoň dve tretiny tohto času, teda 180 dní bol zamestnaný, čiže nemocensky poistený a zvyšných 90 dní vykonával aktivačnú činnosť. Namiesto toho by Mihál pokračoval v zvyšovaní a predlžovaní obdobia poberania materskej dávky. "Rodičovský príspevok nechajme na pokoji tak, ako je," uviedol Mihál. 

Poslanci Kaník a Novotný súčasne navrhujú zvýšiť rodičovský príspevok pre pracujúce rodiny z terajších 203,2 eura na 220 eur. Podľa návrhu poslancov za SDKÚ-DS by sa mal zvýšiť aj príspevok pri narodení prvého až tretieho dieťaťa, a to zo súčasných 829,86 eura na 900 eur. Popri tom však navrhujú, aby na tento príspevok mali nárok len tí rodičia, z ktorých aspoň jeden bol nemocensky poistený, teda dohromady zamestnaný aspoň 270 dní alebo aby aspoň dve tretiny tohto času, teda 180 dní bol zamestnaný, čiže nemocensky poistený a zvyšných 90 dní vykonával aktivačnú činnosť. Zároveň chce Kaník zaviesť prenos priestupkovej zodpovednosti z maloletých páchateľov na ich rodičov. 

 

Kaník chce tiež ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi viac motivovať k hľadaniu si práce. Opozičný poslanec navrhuje, aby sa podiel príjmu, ktorý sa nezapočítava do príjmu pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi, zvýšil zo súčasných 25 % na 40 %. Súčasný príspevok na nezaopatrené dieťa, ktoré si plní povinnú školskú dochádzku, chce opozičný poslanec opäť transformovať na tzv. prospechové štipendium. Nárok na tento príspevok by podľa jeho návrhu nevznikol vtedy, ak by bol priemer známok žiaka nad 2,5. 

 

Krátko po 12:00 vyhlásila predsedajúca schôdze Jana Laššáková obedňajšiu prestávku. Poslanci budú v rokovaní pokračovať od 14:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona