Sociálna pracovníčka v kauze utýranej Lucky podala odpor voči trestnému rozkazu

NETKY.SK • 12 November 2014, 10:47 • 2 min
Sociálna pracovníčka v kauze utýranej Lucky podala odpor voči trestnému rozkazu

BRATISLAVA - Sociálna pracovníčka, 54-ročná Mária H., ktorú v kauze utýranej maloletej Lucky Luknárovej odsúdil Okresný súd Bratislava II už koncom októbra trestným rozkazom na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody, podala voči tomuto rozkazu odpor.

slovakia

left justify in out

Znamená to, že vo veci sa bude riadne pojednávať. "Proti trestnému rozkazu bol obvinenou podaný odpor, preto Okresný súd Bratislava II v tejto trestnej veci vytýči termín hlavného pojednávania," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. "Okresný súd Bratislava II trestným rozkazom zo dňa 27. októbra uznal obvinenú M. H. za vinnú zo spáchania nedbanlivostného prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a uložil jej trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov. Zároveň obvinenej uložil trest zákazu činnosti spočívajúcej vo výkone zamestnania, povolania alebo funkcie verejného činiteľa na dobu piatich rokov," uviedol v pondelok 10. novembra hovorca KS Adamčiak. Trestný rozkaz nebol právoplatný, obvinenej plynula zákonná lehota na prípadné podanie odporu voči trestnému rozkazu. Odpor sa podáva do ôsmich dní od jeho doručenia.
      

Sociálnu pracovníčku prokuratúra obžalovala, pretože do bratislavského bytu problémovej rodiny síce prišla, ale dostala sa len po vchodové dvere a nezabránila tak tragédii. Na dlhoročné tresty odňatia slobody odsúdil 16. októbra senát Okresného súdu Bratislava I manželov Juraja H. a Alexandru H. v kauze utýranej maloletej Lucky Luknárovej. Otčim dievčatka má podľa názoru súdu stráviť vo väzení celkom 18,5 roka, matka dieťaťa 14 rokov. Trest si majú odsedieť v ústave so stredným stupňom stráženia.
      

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Priamo v súdnej sieni sa voči nemu odvolala prokurátorka. Tá navrhovala pre oboch manželov rovnaký trest odňatia slobody vo výške 20 rokov, keď ich konanie posúdila ako obzvlášť závažný zločin vraždy. S tým sa však senát súdu nestotožnil, návrh označil za právne nadkvalifikovaný. Juraj H. bol doposiaľ už šesťkrát súdne riešený za rozličné trestné činy.
      

Vysoké tresty manželom vymeral s ohľadom na to, že šlo o závažnejší spôsob týrania, surový a trýznivý. Vinných ich uznal z toho, že sa spoločne a opakovane dopúšťali násilia voči maloletej Lucii formou obzvlášť ťažkého príkoria tým, že ju nepriviedli k lekárom v súvislosti s mnohopočetnými zraneniami na tvári a zlomeninou ramennej kosti ľavej ruky s následnou hnisavou ranou a otvorenou zlomeninou. Tým dievčatku spôsobili podľa súdu pretrvávajúce neznesiteľné, kruté až zdrvujúce bolesti.
      

Súd skonštatoval, že Juraj H. svoju nevlastnú dcéru opakovane bil a udieral do tváre a spôsobil jej zlomeniny mnohých častí tváre. Tiež, že ju udrel sediacu na nočníku dlaňou do hlavy, následkom čoho sa dievčatko udrelo, čo viedlo k jej smrti. Súd neprevzal tvrdenie obžaloby, že v tomto prípade šlo o úder smrti. Polícia minulý rok v októbri prekvalifikovala trestné stíhanie Juraja H. a Alexandry H. z týrania blízkej osoby na obzvlášť závažný zločin vraždy. Najskôr obvinila Juraja H. z týrania, neskôr v tomto prípade obvinila aj Alexandru H. Otčim dievčatka sa chcel s prokurátorom dohodnúť a výmenou za priznanie dostať nižší trest. Bratislavská Krajská prokuratúra vypracovala dohodu o vine a treste, poslala ju na súd, avšak napokon ju na príkaz Generálnej prokuratúry SR stiahla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona