Sociálna poisťovňa začína vyplácať vianočné príspevky

NETKY.SK • 1 December 2017, 10:11 • 2 min
Sociálna poisťovňa začína vyplácať vianočné príspevky

BRATISLAVA - Vianočný príspevok od štátu dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú v tomto mesiaci nárok na výplatu niektorého z dôchodkov, majú bydlisko na Slovensku a suma ich dôchodkov nepresiahne 547,20 eura.

slovakia

left justify in out

Ide o poberateľov starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku. Poisťovňa takto vyplatí 1 175 964 vianočných príspevkov. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Najvyššia suma vianočného príspevku (spolu s príplatkom 12,74 eura) aj v tomto roku dosahuje 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 199,48 eura. Nárok na príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura však majú rovnako ako v predošlých troch rokoch tí penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 398,96 eura.

 

Maximálna zákonná suma vianočného príspevku bez zohľadnenia 12,74-eurového príplatku predstavuje 87,26 eura. Od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku sa odpočítava 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. "Výšku vianočného príspevku si dôchodca môže vypočítať pomocou Kalkulačky pre výpočet vianočného príspevku, ktorá je tiež prístupná na webovej stránke Sociálnej poisťovne," uviedol Višváder.

Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Po prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona