Sociálna poisťovňa vypláca menej garančných dávok

NETKY.SK • 13 November 2016, 11:22 • 2 min
Sociálna poisťovňa vypláca menej garančných dávok

BRATISLAVA - Dávku garančného poistenia dostávalo počas ôsmich mesiacov tohto roka priemerne mesačne 168 osôb. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o pokles o 61 poberateľov dávky.

slovakia

left justify in out

Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľov Sociálna poisťovňa (SP) za január až august tohto roka vynaložila 2,2 mil. eur. Priemerná vyplatená suma dávky garančného poistenia za osem mesiacov tohto roka predstavovala 1 629,10 eura. Uvádza sa to v správe o hospodárení SP za január až august tohto roka.


Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.


Zamestnanec v pracovnom pomere, člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, a fyzická osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, má nárok na jednorazovú dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť jeho nároky vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies