Sociálna poisťovňa vydá pri exekúcii potvrdenie o vianočnom príspevku

NETKY.SK • 8 December 2015, 10:31 • 2 min
Sociálna poisťovňa vydá pri exekúcii potvrdenie o vianočnom príspevku

BRATISLAVA - Dôchodcovi, ktorému Sociálna poisťovňa (SP) vykonáva exekučné zrážky z dôchodku, exekútor nemôže siahnuť na vianočný príspevok.

slovakia

left justify in out

Penzista v takomto prípade môže potrebovať potvrdenie pre exekútora, že časť jeho príjmu na bankovom účte v decembri je práve takouto sociálnou dávkou. "Sociálna poisťovňa je pripravená vydať dôchodcom potvrdenie o tom, že mu bol k dôchodku poskytnutý aj vianočný príspevok,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.


Žiadať o takéto potvrdenie môže dôchodca osobne v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne alebo v Informačno-poradenskom centre ústredia Sociálnej poisťovne. O potvrdenie sa dá požiadať aj telefonicky na bezplatnej linke Sociálnej poisťovne alebo elektronicky prostredníctvom formulára pre otázky na webovej stránke Sociálnej poisťovne.


Slovenská komora exekútorov (SKE) upozornila dôchodcov na to, že vianočné príspevky k dôchodkom nepodliehajú exekúciám. "Podľa zákona o poskytovaní vianočného príspevku je tento príspevok štátnou sociálnou dávkou. Na takúto dávku sa exekúcia nevzťahuje,“ uviedol prezident SKE Miroslav Paller.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies