Sociálna poisťovňa vyberie na odvodoch o 128,5 mil. eur menej

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 10:15 • 2 min
Sociálna poisťovňa vyberie na odvodoch o 128,5 mil. eur menej

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) očakáva, že jej tohtoročné príjmy z poistného od ekonomicky aktívnych osôb budú oproti plánu nižšie o 128,5 mil. eur. Vychádza pritom z aktuálneho vývoja makroekonomických ukazovateľov a skutočného plnenia príjmovej časti rozpočtu poisťovne za prvý polrok tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Výber od ekonomicky aktívnych osôb vrátane príspevkov na starobné dôchodkové sporenie sa v roku 2013 očakáva o 166,1 mil. eur nižší, ako bolo rozpočtované," uvádza sa v návrhu rozpočtu SP na rok 2014. Poisťovni má finančne pomôcť štát, keďže v tomto roku by mala zo štátneho rozpočtu dostať 792,4 mil. eur namiesto pôvodne plánovaných 689,1 mil. eur.

Výdavky poisťovne na tento rok by mali byť oproti schválenému rozpočtu vyššie o 6,5 mil. eur. Vo fonde nemocenského poistenia majú byť výdavky nižšie o 4,9 mil. eur najmä pre nižší priemerný mesačný počet prípadov a nižšiu priemernú mesačnú výšku nemocenskej dávky oproti skutočnosti za minulý rok. Fond starobného poistenia má mať výdavky vyššie o 24,5 mil. eur pre vyššiu priemernú výšku priznávaných starobných dôchodkov a nižší počet zaniknutých dôchodkov v porovnaní s rozpočtom na rok 2013. 

Nižšie výdavky, a to o 24,5 mil. eur, má mať fond invalidného poistenia. Dôvodom má byť nižší počet a nižšia priemerná výška novopriznávaných dôchodkov a vyšší počet zaniknutých dôchodkov. Vyššie výdavky poisťovňa v tomto roku očakáva vo fonde poistenia v nezamestnanosti, a to o 13,8 mil. eur. Spôsobiť to má vyšší priemerný mesačný počet poberateľov dávky v nezamestnanosti a vyššia priemerná výška dávky na jedného poberateľa oproti skutočnosti roku 2012 a rozpočtu na rok 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies