Sociálna poisťovňa vlani zastavila nemocenské dávky 877 osobám

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 09:43 • 2 min
Sociálna poisťovňa vlani zastavila nemocenské dávky 877 osobám

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) v minulom roku skontrolovala 106 tisíc dočasne práceneschopných poistencov. Pre porušenie liečebného režimu zastavila nemocenskú dávku 877 poistencom v celkovej sume 76,1 tis. eur.

slovakia

left justify in out

Išlo o prípady, keď sa poistenec nezdržiaval na určenej adrese, alebo vykonával činnosť, na ktorú bol uznaný dočasne práceneschopným. Za porušenie iných povinností, keď práceneschopný napríklad neprišiel na kontrolu k ošetrujúcemu lekárovi, alebo neoznámil poisťovni ukončenie PN do troch dní, Sociálna poisťovňa uložila 172 pokút. Podozrenie na nerešpektovanie liečebného režimu SP zistila u 27,1 tisíca poistencov. Z tohto počtu ošetrujúci lekári ukončili "péenku" 6,6 tis. občanom z dôvodu, že jej trvanie nebolo naďalej medicínsky opodstatnené.

 

Ospravedlnených ošetrujúcim lekárom bolo 19,4 tis. prípadov. Informoval o tom hovorca SP Peter Višváder.

 

Ak poistenec poruší liečebný režim na dočasnej PN, Sociálna poisťovňa mu udelí sankciu v podobe zastavenia výplaty nemocenských dávok. Poisťovňa preto upozorňuje občanov, aby počas dočasnej pracovnej neschopnosti dodržiavali liečebný režim nariadený ich ošetrujúcim lekárom. Občan, ktorý dostáva nemocenskú dávku, je v súlade s určeným liečebným režimom povinný riadiť sa pokynmi lekára, užívať predpísané lieky, dodržiavať pokojový režim a oddych na lôžku, či vyvarovať sa všetkého, čo by mohlo nepriaznivo pôsobiť na liečenie alebo sťažovať obnovovanie pracovnej schopnosti. Súčasťou dodržiavania liečebného režimu je aj rešpektovanie času vychádzok určených ošetrujúcim lekárom.

 

Porušenie liečebného režimu Sociálna poisťovňa zistí kontrolou práceneschopného občana, ktorú vykoná na podnet posudkového lekára, ošetrujúceho lekára, zamestnávateľa alebo inej fyzickej či právnickej osoby. Pri nedodržaní liečebného režimu poistenec stráca nárok na výplatu nemocenskej dávky. Jej výplatu Sociálna poisťovňa zastaví odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti (najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona