Sociálna poisťovňa v septembri vybavila 8681 žiadostí o dôchodok

NETKY.SK • 3 November 2016, 09:34 • 2 min
Sociálna poisťovňa v septembri vybavila 8681 žiadostí o dôchodok

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) v septembri 2016 kladne vybavila 8681 žiadostí o niektorú z dôchodkových dávok. Na strane druhej zamietla 867 žiadostí.

slovakia

left justify in out

Tradične najviac kladne vybavených žiadostí tvorili starobné dôchodky, priznaných ich bolo 2556. Naopak, pre nesplnenie zákonných podmienok zamietla 54 žiadostí. Najčastejším dôvodom zamietnutia bolo nedostatočné obdobie dôchodkového poistenia. Na priznanie starobného dôchodku je totiž potrebné získať obdobie najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia.

 

Najpočetnejšiu skupinu zamietnutých žiadostí tvorili invalidné dôchodky. Z celkového počtu 2159 prijatých žiadostí ich SP zamietla 480, pretože nespĺňali zákonom stanovené podmienky. V 394 prípadoch nebol žiadateľ uznaný za invalidného z medicínskeho hľadiska, keďže miera poklesu jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nepresiahla 40 %. V 73 prípadoch nespĺňal žiadateľ o invalidný dôchodok podmienku potrebného obdobia dôchodkového poistenia a zvyšok bol zamietnutý z ďalších dôvodov.

 

Druhou skupinou s najväčším počtom zamietnutých žiadostí boli žiadosti o predčasný starobný dôchodok – 224. Najčastejšie to bolo preto, že výška predčasného starobného dôchodku žiadateľa nedosiahla zákonom požadovaný viac ako 1,2 násobok sumy životného minima. Celkovo SP v septembri t.r. kladne vybavila 1581 žiadostí o predčasný dôchodok.

 

Okrem toho poisťovňa priznala v rovnakom období aj 633 žiadostí o vdovecký dôchodok (zamietla ich 48), 1776 žiadostí o vdovský dôchodok (zamietla 41) a 232 žiadostí o sirotský dôchodok (zamietnutých bolo 20).

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona