Sociálna poisťovňa v prípade pokračovania štúdia obnoví výplatu sirotského dôchodku

NETKY.SK • 13 August 2015, 12:34 • 2 min
Sociálna poisťovňa v prípade pokračovania štúdia obnoví výplatu sirotského dôchodku

BRATISLAVA - Niektorým vdovám pozastavuje Sociálna poisťovňa (SP) výplatu vdovského dôchodku, nakoľko už nespĺňajú podmienku starostlivosti o nezaopatrené dieťa. Ide o prípady, keď dieťa ukončilo vysokoškolské štúdium I. stupňa alebo ukončilo stredoškolské štúdium.

slovakia

left justify in out

Ak dieťa od septembra 2015 bude pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu I. alebo II. stupňa, po zápise na štúdium môže dieťa požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku a vdova o uvoľnenie výplaty vdovského dôchodku. K žiadosti je potrebné priložiť potvrdenie o štúdiu. Poisťovňa následne uvoľní výplatu sirotského aj vdovského dôchodku odo dňa zastavenia výplaty dôchodkov.

 

Podľa zákona o sociálnom poistení vdove opätovne vznikne nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak splní niektorú z uvedených podmienok: stará sa o nezaopatrené dieťa, je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, vychovala aspoň tri deti, dovŕšila vek 52 rokov a vychovala dve deti alebo dovŕšila dôchodkový vek. O uvoľnenie výplaty vdovského dôchodku je potrebné požiadať písomne.

 

Rovnako to platí aj pre nárok vdovca na výplatu vdoveckého dôchodku po manželke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies