Sociálna poisťovňa sa bráni: Nie je pravda, že štát vezme invalidom dôchodky

NETKY.SK • 18 Január 2017, 16:02 • 2 min
Sociálna poisťovňa sa bráni: Nie je pravda, že štát vezme invalidom dôchodky

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa sa dôrazne dištancuje od dnešných informácií niektorých médií v súvislosti s invalidnými dôchodkami.

slovakia

left justify in out

"Nie je pravda, že štát vezme invalidom dôchodok, resp. že Sociálna poisťovňa bude prehodnocovať ich zdravotný stav tak, aby sa im znížila percentuálna miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Ide o nezodpovednú  bulvarizáciu a politizovanie vysoko odbornej oblasti, v ktorej sa svojimi budúcimi návrhmi Sociálna poisťovňa, naopak, snaží vyjsť v ústrety žiadateľom o invalidný dôchodok," píše sa v reakcii Sociálnej poisťovne (SP).

 

Podľa SP je pripravovaná novela prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení, ktorá stanovuje jednotlivé diagnózy a ich percentuálne ohodnotenie pri posudzovaní invalidity, skôr zameraná v prospech klienta. Príloha je v praxi už 13 rokov bez akejkoľvek zmeny, čo kritizujú najmä poistenci, a je potrebné ju podľa poisťovne zosúladiť ako s najnovšími medicínskymi poznatkami, tak aj s poznatkami z praxe.

 

Momentálne sa ňou zaoberá pracovná skupina expertov a obsahuje predovšetkým prehodnotenie niektorých diagnóz, ktoré majú zvýšiť možnosť priznania vyššieho percenta invalidity a tiež zjednoznačniť výkon posudzovania lekárom. "Je samozrejmé, že novela prílohy č. 4 má obsahovať aj niekoľko diagnóz, ktoré nebudú podmieňovať invaliditu a ktoré podľa najnovších poznatkov medicíny neovplyvňujú významne mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť," píše sa v reakcii SP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies