Sociálna poisťovňa rozširuje informačnú kampaň pre mamičky, ako sa dostať k dávkam na materskéj

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 14:33 • 2 min
Sociálna poisťovňa rozširuje informačnú kampaň pre mamičky, ako sa dostať k dávkam na materskéj

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) rozširuje spoluprácu s nemocnicami v slovenských mestách, ktorej cieľom je informovať mamičky o ich povinnostiach v oblasti sociálneho poistenia po pôrode.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol hovorca SP Peter Višváder, už v predchádzajúcich týždňoch mohli budúce rodičky, ale aj čerstvé mamičky nájsť tieto letáky v gynekologicko-pôrodníckych oddeleniach, či v čakárňach gynekologických ambulancií v mestách Bratislava, Prešov, Banská Bystrica, Martin, Trnava, Nové Zámky, Trenčín, Žilina, či Nitra. K nim sa v týchto dňoch pridávajú nemocnice s pôrodnicami v ďalších 21 mestách, medzi ktoré patria napríklad mestá Čadca, Partizánske, Košice-Šaca, Rimavská Sobota, Zvolen, či Komárno.

"Približne 5 % mamičiek zabudne oznámiť Sociálnej poisťovni rodné číslo dieťaťa, čo je základnou podmienkou na poberanie dávky materské aj po troch mesiacoch od narodenia dieťaťa,“ uviedol hovorca SP. Takmer štvrtina mamičiek sa podľa neho neprihlási na dôchodkové poistenie alebo nesprávne rieši ďalšie náležitosti, ktoré súvisia s poberaním tejto dávky. "Vyplývajú z toho problémy, ktoré vedú až k pozastaveniu výplaty dovtedy, kým nepreukážu potrebné skutočnosti,“ povedal Višváder.

SP preto už druhý rok nemocniciam poskytuje letáky o povinnostiach matky po pôrode. "V nich si mamičky nájdu všetky potrebné informácie ako postupovať pri žiadaní o dávku aj na základe namodelovaných životných situácií v podobe najčastejších otázok, s ktorými sa poistenci obracajú na Sociálnu poisťovňu,“ dodal hovorca SP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies