Sociálna poisťovňa ponúka novú kalkulačku na výpočet poistného

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 14:05 • 2 min
Sociálna poisťovňa ponúka novú kalkulačku na výpočet poistného

BRATISLAVA - Dobrovoľne poisteným osobám pri výpočte poistného, ktoré majú platiť do Sociálnej poisťovne (SP), má pomôcť nová informatívna kalkulačka, ktorá je prístupná na webovej stránke poisťovne www.socpoist.sk.

slovakia

left justify in out

 "Od 1. júla môže niektorým dobrovoľne poisteným osobám poistenie zaniknúť, keďže už nebude možné popri povinnom nemocenskom poistení platiť si aj dobrovoľné nemocenské poistenie. Rovnako tak nebude možné platiť si popri povinnom poistení v nezamestnanosti aj dobrovoľné poistenie pre prípad straty zamestnania," upozornil riaditeľ komunikačného odboru SP Peter Višváder. Zákaz súbehu zavádza od 1. júla 2014 novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Cieľom novely je predísť situáciám, kedy si poistenci účelovo zvyšovali vymeriavací základ, aby si zvýšili nemocenské dávky, napríklad pred plánovanými operáciami, vyžadujúcich si dočasnú práceneschopnosť. Zabráni aj vyplácaniu vyšších dávok v nezamestnanosti v prípadoch, ak zamestnanec vopred vedel o ukončení pracovného pomeru, a preto sa dodatočne dobrovoľne poistil. Naďalej však bude možné dobrovoľné dôchodkové poistenie v súbehu s povinným dôchodkovým poistením.
     

"Poistenci by pri práci s kalkulačkou mali venovať zvýšenú pozornosť tomu, k akému typu dobrovoľne poistenej osoby patria, kalkulačka totiž už zmeny zohľadňuje. V kalkulačke najprv určia, o aký typ dobrovoľne poistenej osoby ide. Pomôcku s popisom a vysvetleniami nájdu pri kalkulačke, zadajú svoj vymeriavací základ a po kliknutí na vypočítaj, kalkulačka za dotyčnú osobu vypočíta jednotlivé druhy poistného a ich súčet," popísal Višváder. Dobrovoľne poistená osoba sa takto má možnosť dozvedieť, koľko je povinná celkovo mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies