Sociálna poisťovňa plánuje vyplatiť viac ako 1,1 milióna vianočných príspevkov

NETKY.SK • 7 November 2013, 12:38 • 2 min
Sociálna poisťovňa plánuje vyplatiť viac ako 1,1 milióna vianočných príspevkov

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa odhaduje, že za kalendárny rok 2013 vyplatí v decembri vianočný príspevok približne 1.120.847 dôchodcom, v celkovej odhadovanej sume viac ako 68,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Presné číslo, ako zdôraznili dnes na stretnutí s novinármi pracovníci poisťovne, sa nedá určiť, keďže dôchodky vyplácajú aj iné inštitúcie, najmä v silových rezortoch. A vianočný príspevok k dôchodku vypláca tá inštitúcia, od ktorej dôchodca dostáva vyšší dôchodok.

Sociálna poisťovňa príspevok vyplatí tomu poberateľovi starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku, ktorý spĺňa tri podmienky, a to, že má nárok na výplatu niektorého z uvedených dôchodkov za mesiac december 2013, má bydlisko na území Slovenskej republiky a suma dôchodku, prípadne úhrnná suma vyplácaných dôchodkov za mesiac december 2013 nepresiahne 483 eur (t.j. sumu zodpovedajúcu 60 % priemernej mesačnej mzdy v SR podľa Štatistického úradu SR za kalendárny rok 2012).

Maximálna suma vianočného príspevku sa oproti minulému roku zvýšila zo 66,39 eura na 75,00 eura, t.j. o 8,61 eura. Podľa sumy dôchodku alebo súčtu súm dôchodkov bude výška vianočného príspevku tento rok predstavovať hodnotu v rozmedzí od 75 eur do 46,51 eura. K dôchodkom, ktoré nepresiahnu sumu životného minima, t.j. 198,09 eura, vyplatí Sociálna poisťovňa vianočný príspevok v sume 75 eur a pri dôchodkoch v maximálnej sume 483 eur - to bude 46,51 eura.

K vyšším dôchodkom ako v sume 483 eur už vianočný príspevok nepatrí. Jednému poberateľovi aj viacerých dôchodkov pritom môže patriť len jeden vianočný príspevok – ich úhrnná mesačná suma tiež nesmie prekročiť maximálnu sumu 483 eur.

Vianočný príspevok Sociálna poisťovňa vypláca rovnakým spôsobom, ako vypláca dôchodok – buď na bankový účet, alebo v hotovosti prostredníctvom Slovenskej pošty, a. s. O príspevok netreba žiadať, vypláca sa automaticky na základe údajov Sociálnej poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona