Sociálna poisťovňa odbremení živnostníkov od viacerých povinností

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 12:20 • 2 min
Sociálna poisťovňa odbremení živnostníkov od viacerých povinností

BRATISLAVA – Od 1. januára 2015 Sociálna poisťovňa bude povinná oznamovať živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) nielen vznik ich povinnosti poistiť sa, ale aj sumu vymeriavacieho základu, z ktorého budú poistné platiť a tiež sumu a splatnosť poistného ako aj ostatné údaje, ktoré sú dôležité pri uhrádzaní platieb do Sociálnej poisťovne.

slovakia

left justify in out

"Ak si však živnostníci prihlasovaciu alebo odhlasovaciu povinnosť doteraz nesplnili, povinnosť majú aj naďalej. Naďalej je ich povinnosťou prihlásiť sa a odhlásiť z povinného poistenia, ktoré vzniklo alebo zaniklo," upozornila Andrea Zahoranová z odboru metodiky výberu poistného Sociálnej poisťovne - ústredie. 
      

Sociálna poisťovňa v súvislosti s preberaním povinností nezavádza úplnú elektronickú komunikáciu so živnostníkmi. "O tejto možnosti sa uvažuje už dlhšie obdobie," skonštatovala Zahoranová.
      

V súčasnosti až do konca roka 2014 je ešte každá SZČO pri vzniku povinného poistenia povinná prihlásiť sa v pobočke Sociálnej poisťovne a to do 8. dňa mesiaca, ktorý nasleduje po vzniku povinného poistenia a rovnako má  povinnosť odhlásiť sa z povinného poistenia, tiež do 8. dňa od skončenia povinného poistenia. Ak si tieto povinnosti nesplní, môže jej Sociálna poisťovňa uložiť pokutu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies