Sociálna poisťovňa navrhuje vyhlásiť konkurz na firmu Twista Humenné

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 10:52 • 2 min
Sociálna poisťovňa navrhuje vyhlásiť konkurz na firmu Twista Humenné

HUMENNÉ – Primátorka mesta Humenné Jana Vaľová a riaditeľ sociálnej poisťovne v Humennom Daniel Roško sa v pondelok (6.5.) stretli s bývalými zamestnankyňami firmy Twista. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Slivková Kirňáková.

slovakia

left justify in out

"Spoločnosť zastavila výrobu už v septembri, pričom zamestnanci najprv dostávali časť mzdy, no neskôr zostali úplne bez prostriedkov a od začiatku roka aj bez práce. Majú síce nárok na výplatu dlhu z Garančného fondu, firma by však musela byť v konkurze," uviedla Slivková Kirňáková.

Keďže odbory aj zamestnanci svoje možnosti na vyhlásenie konkurzu vyčerpali, pomocnú ruku podala humenská samospráva. Sociálna poisťovňa tak podala návrh na vyhlásenie konkurzu na Obchodný súd v Prešove. "Zamestnanci teraz môžu urobiť prvý krok - požiadať o výplatu preddavkov z Garančného fondu vo výške necelých 100 eur," doplnila Slivková Kirňáková. To situáciu v rodinách síce nevyrieši, ale ľudia podľa nej veria, že sa podarí s talianskym zamestnávateľom dohodnúť, a mzdy, ktoré im dlhuje, dostanú.

Ak spoločnosť nebude komunikovať ani s veriteľmi, primátorka mesta to chce riešiť na medzinárodnej úrovni. "Ak nedostaneme stanovisko alebo odpoveď, či už zápornú, alebo kladnú, obrátim sa na Taliansku obchodnú komoru, resp. na ministerstvo zahraničných vecí, alebo na ambasádu. Verím tomu, že určite budú všetci nápomocní, aby tieto ženy dostali vyplatené svoje peniaze," uzavrela Vaľová.

V humenskej spoločnosti Twista sa zaoberala spriadaním vlákien ešte vlani približne stovka žien. Od jesene 2012, keď firma pre problémy s odbytom zastavila výrobu, boli doma a poberali iba 60 % mzdy. Poslednú výplatu za december dostali v januári. Vedenie firmy, ktoré sídli v Taliansku, so zamestnancami ani zástupcami odborov nekomunikuje. Začiatkom roka s firmou rozviazalo pracovný pomer približne 50 zamestnancov. Z nich viacerí prijali ponuku práce na dohodu vo firme Nexis Fibers, ktorá sídli v priemyselnom areáli Chemes podobne ako Twista.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies