Sociálna poisťovňa kupuje IT systém za 71 miliónov eur, Pellegrini o tom nebol informovaný

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 16:29 • 2 min
Sociálna poisťovňa kupuje IT systém za 71 miliónov eur, Pellegrini o tom nebol informovaný

BRATISLAVA – Sociálna poisťovňa ukončila tender na nákup informačného systému za 71 miliónov eur. Vicepremiéra Petra Pellegriniho, ktorý má na starosti informatizáciu verejnej správy, zaujíma, či jej zámer schválilo ministerstvo vnútra. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Denník N.

slovakia

left justify in out

Poisťovňa pod vedením Dušana Muňka vyhlásila tender ešte pred troma rokmi. Víťaza oznámila tento rok v marci. Je ním spoločnosť Gratex, ktorá získala zákazku na sedemročné obdobie. Zmluvu s víťazom poisťovňa podľa Centrálneho registra zmlúv ešte nepodpísala.

 

Denník zhodnotil, že ide o veľký kontrakt, keď všetky eurofondové informatizačné projekty sú v objeme 800 miliónov eur. Nie je jasné, čo sa so zákazkou dialo tri roky a či je jej súčasťou aj hardvér, ktorý by už poisťovňa nakupovať nemala, lebo systém môže prevádzkovať v datacentre ministerstva financií. Sociálna poisťovňa tiež má byť súčasťou projektu UNITAS, ktorý rezort financií zastrešuje.

 

Ďalšie otázniky podľa denníka vzbudzuje fakt, že zákazka sa mala platiť z eurofondov v rámci predošlého programovacieho obdobia, ktoré sa už skončilo. Nie je jasné, či poisťovňa môže získať financie z nového operačného programu. Vyjadrenie k tendru prisľúbila na budúci týždeň.

 

„O tomto projekte nemáme žiadne konkrétne informácie, podpredseda vlády Peter Pellegrini s ním nebol oboznámený. Po vzniku nového úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu požiadame Sociálnu poisťovňu o štúdiu realizovateľnosti a reformný zámer, schválený ministerstvom vnútra, na posúdenie a odsúhlasenie,“ uviedla Pellegriniho hovorkyňa Monika Hucáková.

 

Ministerstvo vnútra malo schvaľovať reformný zámer ako riadiaci orgán pre operačný program elektronická verejná správa. Ministerstvo financií, ktoré by malo zapojiť do pripravovaného projektu UNITAS aj Sociálnu poisťovňu sa k IT zákazke nevyjadrilo. Ako Denník N pripomenul, na UNITAS sa vlani minulo 119 miliónov eur, projekt mešká a nie je jasné, kedy bude dokončený.

„Je to opakujúci sa problém – ďalší obrovský projekt, pri ktorom chýba IT štúdia,“ vyjadril počudovanie nad zákazkou odborník Ján Hargaš z iniciatívy Slovensko.digital.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona