Sociálna dávka by nemala riešiť neúspech podnikania

NETKY.SK • 20 Október 2013, 13:56 • 2 min
Sociálna dávka by nemala riešiť neúspech podnikania

BRATISLAVA - Monitor relácie TA3 V politike.

slovakia

left justify in out

Štátna sociálna dávka by nemala riešiť neúspešné podnikanie, nemala by nahrádzať ani vypadnutý príjem z podnikania. Vyhlásil to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike televízie. Reagoval na slová poslanca NR SR a exministra práce Jána Mihála (SaS), ktorý kritizoval, že živnostníkov a ich rodiny chce štát obrať o možnosť čerpania dávky v hmotnej núdzi.

Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi prináša jednu z mnohých negatívnych zmien, ktoré sa dotknú živnostníkov. Nielen oni ale aj ich rodiny budú vylúčení v prípade problémov zo systému hmotnej núdze, povedal Mihál. Aj keď má živnostník nízke príjmy, štát mu neposkytne dávku v hmotnej núdzi len preto, že je živnostník, dodal exminister. Táto negatívna novinka sa podľa neho týka rovnako aj drobných farmárov. Hovorí o príklade tých, ktorí na východnom Slovensku vlastnia pri dome malé hospodárstvo, na obecnom úrade sú registrovaní ako takzvaní samostatne hospodáriaci roľníci a týmto spôsobom si zarobia napríklad dvesto eur. Richter s Mihálom nesúhlasil a skonštatoval, že štátna sociálna dávka by nemala riešiť neúspešné podnikanie. Podľa neho stačí, ak existuje mechanizmus, ktorý podnikateľom, živnostníkom, či samostatne zárobkovo činným osobám v zlej situácii umožní prerušiť živnosť a prihlásiť sa na úrade a zažiadať o dávku. Dodáva, že dnes to je jednoduchý administratívny akt.

Niektoré zmeny, ktoré sa dotknú živnostníkov, hodnotí Mihál pozitívne. Napríklad to, že sa nebudú musieť sami hlásiť do Sociálnej poisťovne. Tieto administratívne úkony urobí poisťovňa v spolupráci s finančnou správou z daňových priznaní samostatne. Konštatuje, že zmena mohla byť prijatá s okamžitou platnosťou tak, aby sa podľa nej dalo riadiť už od januára 2014. Kritizuje však, že živnostníkom sa opäť zvyšujú odvody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies