Sociálna analýza Slovenska bude skúmať aj nedôveru k demokratickým inštitúciám

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 16:44 • 2 min
Sociálna analýza Slovenska bude skúmať aj nedôveru k demokratickým inštitúciám

BRATISLAVA – Prečo občania na Slovensku nedôverujú demokratickým inštitúciám a mechanizmom, ako vnímajú masmédiá, čím argumentujú v diskusiách o verejných otázkach, ako sa správajú v digitálnom prostredí.

slovakia

left justify in out

Aj na zodpovedanie týchto otázok sa zameria Sociálna analýza Slovenska, projekt Slovenskej akadémia vied (SAV). Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o rôznych aspektoch projektu informovali odborníci zo SAV na čele s jeho koordinátorom Jurajom Draxlerom, exministrom školstva, vedy, výskumu a športu.

 

"Pôjde o interdisciplinárnu aktivitu, ktorá bude kombinovať prístupy známe zo sociológie, experimentálnej psychológie, ale napríklad i filozofie jazyka či antropológie," priblížil Draxler. Nielen u nás podľa neho rastie nedôvera k tradičným médiám a silnejú neracionálne formy vysvetľovania sveta.

 

"Chceme zmapovať meniacu sa diskusiu a presnejšie pochopiť, čo sa u nás a vo zvyšku západného sveta deje," definoval ambíciu projektu. Dodal, že na výskum použije rôzne analytické nástroje - od prieskumov verejnej mienky až po analýzu diskusií na digitálnych platformách.

 

Podľa Draxlera chcú odborníci a akademici nájsť výskumné aktivity, ktorými budú môcť spoločnosti povedať viac o tom, ako dnes ľudia komunikujú, v akej miere je ich pohybovanie sa v digitálnej sfére odlišné od prijímania informácií z tradičných médií. "S tým je spojená aj otázka dôvery, skúmania, ako sa vyvíja dôvera v demokratické inštitúcie a v tradičné masmédiá," poznamenal Draxler.

 

Projekt nie je podľa neho "aktivistický", nechce ľuďom naprávať názory. "Našou úlohou je prísť na to, čo sa vlastne deje, akým spôsobom sa mení dôvera a komunikácia ľudí a rôznorodo to pomenovať vychádzajúc z toho, čo je súčasťou našej misie, teda z interdisciplinarity," uzavrel.

 

Projekt Sociálna analýza Slovenska je "vlajkovou loďou" Inštitútu strategických analýz, ktorý Draxler vedie. Bol zriadený predsedníctvom SAV v novembri 2016. Koordinuje projekty odpovedajúce na spoločenské výzvy a vyžadujúce interdisciplinárnu spoluprácu vedcov z viacerých odborov. Na projekte sa zúčastňujú napríklad ústavy etnológie, experimentálnej psychológie či sociológie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies