Socialisti v Portugalsku si dali pútačmi z predvolebnej kampane vlastný gól

NETKY.SK • 10 August 2015, 18:38 • 2 min
Socialisti v Portugalsku si dali pútačmi z predvolebnej kampane vlastný gól

LISABON - Bilbordová kampaň, ktorá mala pred očakávanými tesnými októbrovými parlamentnými voľbami v Portugalsku vykresliť opozičných socialistov ako dôveryhodnú stranu, ju namiesto toho poškodila.

slovakia

left justify in out

Stredoľavá strana, ktorá prišla o moc na vrchole hospodárskej krízy v krajine v roku 2012, použila na bilbordoch obviňujúcich súčasnú vládu z vysokej nezamestnanosti fotografie svojich voličov. Avšak muži a ženy na nich neboli nezamestnaní, ako tvrdia plagáty, a podľa vlastných slov nevedeli, že sa objavia na bilbordoch. Strana sa im ospravedlnila a manažér kampane rezignoval na funkciu, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

 

Blamáž vyšla najavo v čase, keď vládnuca stredopravá koalícia doháňa v prieskumoch pred voľbami vypísanými na 4. októbra Socialistickú stranu (PS). Nedávne prieskumy ukázali, že voľby budú tesné a ani jedna zo strán nezíska úplnú parlamentnú väčšinu.

 

"Toto nepomáha Socialistickej strane, ktorej podpora sa drží stabilne okolo 37 percent," povedal politický analytik Lisabonskej univerzity António Costa Pinto.

 

Jeden čiernobiely pútač zobrazuje mladú ženu s nápisom: "Som nezamestnaná od roku 2012, pre vládu neexistujem. A 220.000 ďalších ľudí je na tom rovnako ako ja."

 

Avšak noviny O Observador napísali, že 29-ročná žena v skutočnosti pracovala na okresnom úrade vedenom socialistami, keď ju minulý mesiac fotografovali. "Toto nie je môj príbeh. To vyhlásenie je nepravdivé... Nemôžu ma do toho takto zatiahnuť," citovali ju noviny. Povedala, že súhlasila, aby si ju odfotografovali pre predvolebnú kampaň, ale nik jej nepovedal, ako jej snímku využijú.

 

Média uviedli, že nepravdivé sú najmenej dva ďalšie pútače. Na jednom z nich je vyfotografovaný muž, ktorý bol údajne nútený opustiť pre nezamestnanosť Portugalsko.

 

Vplyvné centristické noviny Publico dnes v komentári napísali, že bilbordy dostali socialistov do "riadnej kaše", ktorá by ich mohla poškodiť viac, ako si vedia predstaviť.

 

Avšak strana už začala konať - nahrádza sporné pútače inými so svojím vodcom Antóniom Costom a heslom: "Je čas na dôveru."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona