Socialisti komunálne voľby tesne vyhrali, opozícia nevyužila šancu

NETKY.SK • 8 November 2010, 13:22 • 2 min
Socialisti komunálne voľby tesne vyhrali, opozícia nevyužila šancu

Socialisti komunálne voľby tesne vyhrali, opozícia nevyužila šancu

slovakia

left justify in out

Grécko nečakajú predčasné voľby. Socialisti premiéra Jorgosa Papandrea si síce v nedeľňajších komunálnych voľbách v porovnaní s parlamentnými výrazne pohoršili, stále však zostávajú najsilnejšou stranou. Opozícia z hospodárskej krízy, v ktorej sa krajina ocitla, nevyťažila.
      Kandidáti Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) získali podľa čiastkových výsledkov 33,4 percenta hlasov, čo je o vyše desať percent menej ako v parlamentných voľbách v roku 2009 (43,9 percenta).
      Napriek tomu zostávajú najsilnejšou stranou na politickej scéne, keďže kandidáti opozičnej Novej demokracie (ND) dostali len približne 32,7 percenta hlasov (33,5 percenta v parlamentných voľbách). Opozícia vyzvala voličov, aby využili komunálne voľby na vyjadrenie nesúhlasu s úspornou politikou vlády.
      Papandreu pred komunálnymi voľbami pohrozil, že rozpustí parlament, ak jeho socialisti nezvíťazia. Vnímal by to vnímal ako potvrdenie svojho mandátu pre viac rozpočtových škrtov a štrukturálnych reforiem, s ktorými Grécko súhlasilo v máji. Reformy boli základnou podmienkou pre poskytnutie záchranného balíčka v hodnote 110 miliárd eur od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu.
      "Od zajtra pokračujeme v práci. Nestrácame z očí náš cieľ: záchranu našej krajiny. Chceme vytvoriť vlasť, ktorá je lepšia, spravodlivejšia a má udržateľne zdravú ekonomiku, ktorá nám dovolí, aby sme o našej budúcnosti rozhodovali sami," vyhlásil Papandreu v nedeľu večer v gréckej televízii.
      Na základe čiastkových výsledkov sú socialisti na čele v siedmich z 13 regiónov, v ktorých sa rozhoduje o novom guvernérovi. O mnohých starostoch a guvernéroch sa však rozhodne až v druhom kole, informovala televízna stanica Mega. Prudko poklesla účasť voličov v Aténach - napriek tomu, že voľby sú v Grécku povinné, hlasovalo len okolo 53 percent obyvateľov hlavného mesta.
      Papandreu obhajoval tvrdú úspornú politiku svojej vlády v uplynulých 13 mesiacov tvrdením, že Grécko by inak zbankrotovalo. "Rok 2011 bude posledným rokom depresie," ubezpečil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies