Socialista Sánchez nepodporuje Rojoya vo funkcii španielského premiéra

NETKY.SK • 11 Január 2016, 11:11 • 2 min
Socialista Sánchez nepodporuje Rojoya vo funkcii španielského premiéra

MADRID - Vodca španielskych socialistov Pedro Sánchez dnes zopakoval, že nepodporuje zotrvanie Mariana Rajoya na čele vlády. Rajoy vyzval na vytvorenie veľkej koalície s jeho Ľudovou stranou (PP) po tom, ako výsledok decembrových parlamentných volieb vyvolal v Španielsku patovú situáciu.

slovakia

left justify in out

Tlak na vytvorenie novej vlády sa zvýšil po tom, ako sa vyriešila situácia v Katalánsku, kde v nedeľu parlament za nového predsedu vlády zvolil separatistického politika Carlesa Puigdemonta. Ten sľúbil, že bude pokračovať v úsilí o vytvorenie nezávislého štátu z tohto ekonomicky najsilnejšieho regiónu Španielska. Rajoy v súvislosti s tým upozornil, že nebude tolerovať žiadne kroky, ktoré by ohrozili jednotu Španielska.

 

"Vláda nedovolí prejsť k žiadnemu činu, ktorý by mohol ohroziť jednotu a suverenitu Španielska," vyhlásil Rajoy v Madride v prejave odvysielanom v nedeľu večer v priamom prenose len niekoľko minút predtým, ako katalánsky parlament v Barcelone začal hlasovať o novom premiérovi regionálnej vlády. "Máme viac prostriedkov než kedykoľvek predtým na to, aby sme zabezpečili jednotu krajiny," vyhlásil Rajoy. "Španieli môžu byť pokojní," povedal v televíznom vystúpení s tým, že španielske súdy už rozhodli, že snahy o nezávislosť Katalánska sú neústavné.

 

Sánchez dnes v súvislosti s patom na španielskej politickej scéne uviedol, že Socialistická strana sa nepridá ani k žiadnej politickej strane, ktorá podporuje snahy Katalánska oddeliť sa od Španielska. Mal tým na mysli aj možnosť, že by socialisti vytvorili koalíciu s ľavicovou stranou Podemos, podľa ktorej by Katalánsko malo mať právo usporiadať referendum o svojej nezávislosti.

Doterajší katalánsky líder Artur Mas umožnil zvolenie Puigdemonta, keď sa vzdal opätovnej kandidatúry. Hlasovanie sa pritom konalo krátko pred vypršaním lehoty - ak by do polnoci nezvolili v poradí 130. katalánskeho "prezidenta", museli by sa v marci konať nové regionálne voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona