Soči garantuje práva homosexuálov a dostatok snehu

NETKY.SK • 9 September 2013, 11:26 • 2 min
Soči garantuje práva homosexuálov a dostatok snehu

BUENOS AIRES - Účastníci a návštevníci februárových zimných olympijských hier v Soči sa vraj nemusia obávať represií vyplývajúcich zo zákona zakazujúceho propagovanie homosexuality.

slovakia

left justify in out

Obavy z diskutovanej legislatívy prišiel na zasadnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Buenos Aires rozptýliť prezident podujatia Dmitrij Černyšenko. Zopakoval tiež, že zákon nie je v rozpore s Olympijskou chartou, ktorá zakazuje akúkoľvek formu diskriminácie.

Tému otvoril nórsky člen MOV Gerhard Heiberg, keď poukázal na znepokojenie amerických sponzorov MOV. "Od amerických sponzorov som počul veľa o tom, čo by sa mohlo v Soči prihodiť. Myslím si, že by to mohlo pochovať celé hry. Treba trvať na tom, že prejavy politického postoja sú zakázané, ale musíme byť pripravení aj na takéto situácie," povedal prezident organizačného výboru nezabudnuteľných ZOH 1994 v Lillehammeri. 

Černyšenko na to reagoval slovami: "Ruská ústava garantuje rovnosť práv a slobôd a jednoznačne postihuje náboženské, rasové a sexuálne predsudky. Viackrát sme deklarovali, že nedávno prijatý zákon nezakazuje homosexualitu a nie je v rozpore s Olympijskou chartou. Sme si istí, že nenastanú žiadne konfliktné situácie. Zákon nebude mať žiaden vplyv na atlétov, priaznivcov a členov olympijskej rodiny a ich účasť na hrách." 

Dmitrij Černyšenko zostáva optimistom aj ohľadom snehových podmienok na ZOH 2012. Už vo februári garantoval, že sneh na podujatí bude. V nedeľu svoju smelú prognózu zopakoval. "Sme pripravení na akékoľvek vrtochy počasia. Obávam sa, že snehu bude až nadmieru," povedal v Buenos Aires. V blízkosti olympijských zjazdoviek majú ruskí organizátori pre prípad núdze špeciálne uskladnených 700-tisíc kubických metrov snehu. Počítajú aj s 20-percentnou stratou v dôsledku letného topenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies