Sochár sa oženil v ľadovom chráme, ktorý postavil

NETKY.SK • 18 December 2013, 19:08 • 2 min
Sochár sa oženil v ľadovom chráme, ktorý postavil

VYSOKÉ TATRY - Okrem toho, že novomanželov oddávali v ľadovom chráme, na sobáš ich priviezol dosť netypický svadobný voz.

slovakia

left justify in out

V ľadovom chráme na Hrebienku vo Vysokých Tatrách sa dnes konala prvá svadba. Český sochár František Bálek, ktorý je autorom Tatranského dómu z ľadu, si tam vzal priateľku Dagmar za svoju manželku. "Som šťastný, že sa to podarilo, že sme to dokázali a mohol som na tomto krásnom mieste v Tatrách povedať svoje áno najmilovanejšej osobe," konštatoval ženích s tým, že bez spolupráce všetkých ostatných členov tímu by sa to nikdy nepodarilo. 

Na výstavbe ľadového chrámu, ktorá trvala takmer dva týždne, sa podieľal približne desaťčlenný tím sochárov a pomocníkov. Jeho súčasťou sú múry, oltár s Madonou a dieťaťom, nechýba plesnivec, kamzíky, medvede i lavičky, samozrejme, všetko je z ľadu. "Ja nenachádzam slov, chcem povedať len veľké ďakujem, všetkým a hlavne Františkovi, že mi pripravil tú najkrajšiu chvíľu, ktorú môžem prežiť. Prajem si, aby aj ostatní ľudia, ktorí sem prídu, prežili krásny zážitok z toho ľadového kráľovstva,"dodala Dagmar. "Tento okamih a toto prostredie nám to spečatí, že budeme na to spomínať a budeme šťastní," konštatovala nevesta, ktorá sa v najbližšom období nechystá na svadobnú cestu, chce sa predovšetkým starať o svojho manžela, pretože si zaslúži tú najväčšiu opateru. 

Netypický svadobný voz

Okrem toho, že novomanželov oddávali v ľadovom chráme, na sobáš ich priviezol dosť netypický svadobný voz. "Špeciálne na túto príležitosť bola pripravená pozemná lanovka, ktorá bola sviatočne vyzdobená. Je to prvýkrát v histórii, keď sa lanovka zmenila na svadobné vozidlo," uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. 

Ľadový chrám bude atrakciou po zvyšok zimnej turistickej sezóny, k dispozícii bude aj ďalším párom, ktoré budú mať záujem sa na tomto netradičnom mieste zosobášiť. "Bolo to jedinečné a verím, že sa nájdu ďalší záujemcovia o takýto sobáš, pokiaľ vydrží tento ľadový chrám. Bolo to určite jedno z najnetypickejších miest, kde som oddával pár, okrem toho som sobášil napr. aj na Lomnického štíte, ale takého ženícha, ktorý si sám postaví chrám, v ktorom sa ožení, sme tu ešte nemali," konštatoval primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. 

Tatranský dóm je najväčšou atrakciou, ktorú pre turistov pripravila OOCR, počas zimy bude slúžiť okrem svadieb aj na omše a koncerty. Sochárom počas výstavby robilo najväčšie vrásky počasie, ktoré bolo na túto dobu dosť teplé. Ľad sa však napokon nerozpustil, čomu zabránilo niekoľko chladiacich zariadení. Na ľadový dóm priviezli na Hrebienok sochárom 288 ľadových blokov, jeden vážil 125 kilogramov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies