Sobotňajšiu noc môžete stráviť v divadle na celom Slovensku

NETKY.SK • 18 November 2017, 07:00 • 2 min
Sobotňajšiu noc môžete stráviť v divadle na celom Slovensku

BRATISLAVA - Už ôsmykrát sa počas sobotňajšej noci otvoria brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl na Slovensku. Podujatie Noc divadiel, ktoré sa tradične koná tretiu novembrovú sobotu, ponúkne výnimočné predstavenia, stretnutia s obľúbenými hercami a herečkami a ďalšie netradičné zážitky.

slovakia

left justify in out

Heslo 8. ročníka akcie znie „S divadlom do nekonočna“ a všetkým, ktorí v sobotu 18. novembra obetujú spánok a prídu ponocovať do divadla, sľubuje neopakovateľné zážitky. Tie avizuje 51 divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl v 23 mestách a obciach po celom Slovensku. Informovali o tom z divadelného ústavu Bratislava, ktorý je hlavným koordinátorom akcie.

Noc divadiel sa koná každoročne vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku trvá až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá a umelecké školy počas sobotňajšej noci nezavrú, ale naopak, otvoria dvere a zákulisia, a svojím programom sa pokúsia prilákať aj tých, ktorí do divadla chodia zriedka alebo vôbec. Medzi 51 inštitúciami, ktoré sa zapoja do tohtoročnej Noci divadiel na Slovensku sú aj Slovenské národné divadlo, Štátne divadlo Košice, Slovenské komorné divadlo Martin, Bábkové divadlo na Rázcestí, Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Bábkové divadlo Žilina, Divadlo Jána Palárika v Trnave či Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Štúdio 12, Divadlo Nová scéna a mnohé ďalšie.

 

Noc divadiel sa okrem profesionálnych scén uskutoční tiež v priestoroch ochotníckych súborov. Už tradične sa na nej zúčastnia ochotníci z Kladzian, Malaciek, zo Semerova a ďalší. Na svoje si prídu dospelí, deti, priaznivci komédie aj tragédie, obdivovatelia tanca i pohybového divadla. Divadlá a kultúrne centrá pozývajú nielen na divadelné hry. Avizujú tiež pestrý sprievodný program ako výstavy, premietania filmov, rozhovory s divadelnými osobnosťami, divadelné kvízy, tvorivé dielne a koncerty. Záujemcovia o účasť na Noci divadiel 2017 nájdu program vybraného divadla podľa mesta alebo abecedy na webstránke podujatia https://www.nocdivadiel.sk.

Noc divadiel je súčasťou projektu Európska noc divadiel, ktorý na podnet francúzskych divadelných umelcov začala chorvátska Noč kazališta. Prvý pilotný program sa uskutočnil 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle v Chorvátsku. Filozofiou podujatia je otvorenosť, interakcia a prepájanie. Možnosť prezentovať divadelný program aj inak ako počas všedných dní spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe. Noc divadiel sa v súčasnosti pravidelne koná v 11 štátoch Európy. Podujatie je výnimočné aj tým, že okrem profesionálnych umelcov zapája aj ochotnícke súbory a umelecké školy a vytvára tak veľkú divadelnú rodinu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona