Sobotňajší pochod Pride Dúhové Košice podporí práva LGBTI ľudí

NETKY.SK • 24 September 2015, 11:17 • 2 min
Sobotňajší pochod Pride Dúhové Košice podporí práva LGBTI ľudí

KOŠICE – Tretí ročník sprievodu Pride Dúhové Košice sa uskutoční v sobotu (26.9.) v metropole východného Slovenska. Pod heslom Dúha nás spája ním vyvrcholí týždeň rôznorodých aktivít na zviditeľnenie a podporu práv LGBTI ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa organizátorov bude tohtoročné podujatie väčšie a farebnejšie ako v minulosti. Po samotnom sprievode, ktorý sa začne o 13.00 h od Kasární/Kulturparku, sa bude konať hudobný festival v priestoroch Tabačky Kulturfabrik. "Verím, že si z ponuky každý niečo vyberie, niečo, čo ho pritiahne a umožní mu zakúsiť neopakovateľnú atmosféru Pride sprievodu. Práve z tejto atmosféry totiž môžeme čerpať silu na celý rok. Dáva nám to odvahu žiť naše životy v pravde k sebe samým i k okoliu," uviedol riaditeľ podujatia Róbert Furiel.

 

V rámci festivalového programu vystúpia kapely Odtiaľ potiaľ, W.W.W., Slowmotiondancer či Videos. V priestoroch Tabačky sa na Dúhovom trhu neziskových organizácií predstavia rôzne ľudskoprávne organizácie nielen z východného Slovenska.

 

Spoločné vyhlásenie na podporu práv LGBTI ľudí vydalo tento týždeň v Bratislave 18 veľvyslanectiev štátov vrátane USA, Austrálie, Francúzska, Nemecka či Veľkej Británie, ako aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. "Kľúčovú úlohu medzi základnými právami každého občana EÚ, vrátane LGBTI ľudí, má sloboda slova a sloboda zhromažďovania, ku ktorej patrí aj právo zhromažďovať sa v snahe o spoločnú vec. Preto podporujeme právo LGBTI a ostatných ľudí zúčastniť sa bez zasahovania na pochode Pride dňa 26. septembra v Košiciach, ktorého hlavným cieľom je demonštrovať, že spoločnosť si cení a rešpektuje všetkých svojich členov – vrátane LGBTI ľudí," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytlo veľvyslanectvo USA v SR.

 

Berúc na vedomie ťažkosti, s ktorými sa LGBTI komunita ešte stále stretáva, signatári dokumentu uznávajú snahu slovenských orgánov zabezpečiť ochranu základných práv pre každého, vrátane LGBTI ľudí, v súlade s nedávno prijatou Stratégiou pre ľudské práva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies