Sobotkova prvá zahraničná návšteva smeruje na Slovensko

NETKY.SK • 12 Február 2014, 12:00 • 2 min
Sobotkova prvá zahraničná návšteva smeruje na Slovensko

BRATISLAVA - Nový český premiér Bohuslav Sobotka príde vo štvrtok na oficiálnu návštevu Slovenska.

slovakia

left justify in out

Pokračuje tak v tradícii, podľa ktorej prvé zahraničné cesty českých a slovenských najvyšších činiteľov smerujú vždy do Bratislavy, resp. do Prahy. Návrh na prijatie českej delegácie dnes schválila vláda.

 

Českého predsedu vlády Sobotku prijme premiér Robert Fico, minister financií Peter Kažimír a predseda parlamentu Pavol Paška. Rokovať budú o vzájomných vzťahoch, o pozitívnej skúsenosti Slovenska s výberom daní, ale aj o plánovanom spoločnom zasadnutí českej a slovenskej vlády. Obaja premiéri tiež vystúpia v rámci zasadnutia Národného konventu o Európskej únii. 

 

Český prezident Miloš Zeman vymenoval predsedu Českej strany sociálne demokratickej (ČSSD) Bohuslava Sobotku za nového premiéra 17. januára.

 

Výberová chronológia stretnutí premiérov ČR a SR od rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).


27.1.1993 - Slovenský premiér Vladimír Mečiar navštívil Prahu, aby s českým partnerom Václavom Klausom rokoval o menovej odluke.

22.2.1993 - Na oficiálnu pracovnú návštevu priletel do Bratislavy český premiér Václav Klaus s manželkou. Rokoval najmä so slovenským premiérom Vladimírom Mečiarom.

30.4.1993 - V brnianskej vile Tugendhat sa stretli premiéri ČR a SR Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Predmetom ich rozhovorov bol rozvoj vzťahov medzi oboma krajinami po rozdelení federácie.

11.9.1995 - Premiér Vladimír Mečiar sa v Brne zúčastnil na stretnutí premiérov krajín Stredoeurópskej dohody o voľnom obchode (CEFTA), v rámci ktorého absolvoval aj dvojstranné rokovania o ekonomickej spolupráci s českým premiérom Václavom Klausom.

10.-11.10.1997 - V Piešťanoch sa uskutočnilo pracovné stretnutie premiérov SR a ČR Vladimíra Mečiara a Václava Klausa. Rokovali o majetkovej a ekonomickej stránke vzťahov oboch krajín.

23.11.1998 - Vládna delegácia ČR na čele s premiérom Milošom Zemanom navštívila SR. So slovenskými partnermi rokovala o vyrovnaní majetkových vzťahov z obdobia federácie.

29.4.1999 - Premiéri SR a ČR Mikuláš Dzurinda a Miloš Zeman v Uherskom Hradišti rokovali o situácii v Kosove a iných aktuálnych politických otázkach.

15.5.1999 - Vo Vysokých Tatrách rokoval premiér SR Mikuláš Dzurinda s premiérom ČR Milošom Zemanom o problémoch spojených s delením majetku bývalej ČSFR. Dospeli k dohode odporučiť fondom národného majetku vzájomnú výmenu balíkov akcií Všeobecnej úverovej banky a Komerčnej banky.

7.-8.10.1999 - Na oficiálnu návštevu ČR pricestoval predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda. Počas svojej historicky prvej cesty do ČR rokoval s prezidentom Václavom Havlom, predsedom vlády Milošom Zemanom a predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Václavom Klausom. So Zemanom sa slovenský premiér dohodol na riešení najväčšieho problému vzájomných vzťahov - delenia majetku bývalej ČSFR.

20.-24.5.2000 - Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda rokoval v ČR o ukončení delenia bývalého federálneho majetku. Vyvrcholením rokovaní bolo prevzatie symbolickej zlatej tehličky od českého premiéra Miloša Zemana.

2.11.2000 - Česká delegácia na čele s premiérom Milošom Zemanom a šéfom českej diplomacie Janom Kavanom navštívila Slovensko. Stretli sa s predsedom slovenskej vlády Mikulášom Dzurindom a ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom. Návšteva vyvrcholila podpísaním dokumentu o cezhraničnej spolupráci medzi ČR a SR.

30.3.2001 - Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda počas svojej návštevy v ČR spolu s českým premiérom Milošom Zemanom odhalil v Prahe pamätnú tabuľu venovanú premiérovi predvojnovej ČSR Slovákovi Milanovi Hodžovi.

28.-29.5.2001 - Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda počas návštevy ČR rokoval s českým partnerom Milošom Zemanom. Hlavnými témami bola vzájomná spolupráca a integračné úsilie Slovenska.

19.-20.11.2001 - Na oficiálnu návštevu SR pricestoval predseda vlády ČR Miloš Zeman. Rokoval s predsedom vlády SR Mikulášom Dzurindom o bilaterálnej spolupráci v kontexte prebiehajúcich integračných procesov.

19.-20.5.2002 - Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda absolvoval oficiálnu návštevu ČR, na ktorú ho pozval jeho partner Miloš Zeman. V spoločnosti Zemana sa Dzurinda zúčastnil na spomienkovom akte na Národnom pohrebisku Terezín. Obaja premiéri navštívili podkrkonošské mesto Vrchlabí a známe lyžiarske stredisko v Krkonošiach Špindlerův Mlýn.

30.11.2002 - Na prvú oficiálnu návštevu Slovenska vo funkcii predsedu vlády ČR pricestoval Vladimír Špidla. V Bratislave ho prijal jeho slovenský partner Mikuláš Dzurinda, prezident Rudolf Schuster a predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský. Premiéri SR a ČR Mikuláš Dzurinda a Vladimír Špidla podpísali v Bratislave Dodatok k zmluve medzi ČR a SR o vytvorení colnej únie.

23.-24.5.2003 - Bilaterálne vzťahy medzi ČR a SR, referendum o vstupe do EÚ, problematika colnej únie a migrácia slovenských Rómov do ČR boli hlavnými témami oficiálnej schôdzky premiérov ČR a SR Vladimíra Špidlu a Mikuláša Dzurindu v Prahe.

27.-28.10.2003 - Rokovaním so svojím slovenským partnerom Mikulášom Dzurindom začal český premiér Vladimír Špidla oficiálnu návštevu Slovenska. Jednou z hlavných tém rokovaní boli opatrenia českej strany na hraniciach so SR.

20.-21.5.2004
- Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda vykonal oficiálnu návštevu ČR, na ktorú ho pozval jeho český partner Vladimír Špidla. Absolvoval schôdzky s najvyššími českými predstaviteľmi - premiérom Špidlom, prezidentom Václavom Klausom, predsedom Senátu Parlamentu ČR Petrom Pithartom a predsedom Poslaneckej snemovne Lubomírom Zaorálkom. Návšteva mala prehĺbiť nadštandardné vzťahy oboch krajín po vstupe do Európskej únie a zároveň nadviazať na tradíciu pravidelných stretnutí predsedov vlád SR a ČR. 

29.8.2004 – Dôležitosť pokračovania nadštandardných vzťahov a vzájomnej hospodárskej spolupráce zdôraznili na stretnutí v Banskej Bystrici premiéri Slovenska a Českej republiky Mikuláš Dzurinda a Stanislav Gross, ktorého prvá zahraničná cesta vo funkcii premiéra viedla na ústredné oslavy 60. výročia Slovenského národného povstania.

7.6.2005 - Nový český premiér Jiří Paroubek s manželkou začal svoju prvú oficiálnu návštevu Slovenska. Po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským rokoval so šéfom vlády SR Mikulášom Dzurindom. Témou rozhovorov boli slovensko-české vzťahy a ich rozvoj, prebiehajúce reformy v SR, ako aj spolupráca oboch krajín v rámci Európskej únie, NATO a Vyšehradskej štvorky. Neobišli ani aktuálny problém s európskou ústavou po jej odmietnutí francúzskymi a holandskými občanmi v referende.

15.7.2006 – Na oficiálnu návštevu Českej republiky pricestoval premiér SR Robert Fico. Bola to jeho prvá zahraničná návšteva a prvá návšteva Česka vo funkcii predsedu vlády. Premiér absolvoval na štátnom zámku v Kolodějoch neďaleko Prahy rokovania so svojím českým partnerom Jiřím Paroubkom. Témou boli aktuálne bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Českom a perspektívy rozvoja vzájomnej spolupráce medzi oboma krajinami v rôznych oblastiach. Na Pražskom hrade ho prijal aj český prezident Václav Klaus.

23.1.2007 – O vzájomnej podpore a spolupráci sa za obedňajším stolom v Prahe neformálne zhovárali premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico, bývalý premiér ČR a predseda ČSSD Jiří Paroubek a bývalý nemecký exkancelár a expredseda SPD Gerhard Schröder.

18.11.2007 – O ponovembrovom vývoji, bilaterálnych slovensko-českých vzťahoch, rozdelení ČSFR, futbale, ale aj o ekonomike a bezpečnostných otázkach pri jednom stole diskutovali premiéri Česka a Slovenska. V diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce vysielanej z brnianskej vily Tugendhat sa Mirek Topolánek a Robert Fico zhodli na tom, že obe krajiny k sebe majú nadštandardne blízko aj 15 rokov od vzniku dvoch samostatných štátov.

21.8.2008 – Predseda slovenskej vlády Robert Fico si v Prahe spolu s českým premiérom Mirkom Topolánkom pripomenuli 40. výročie okupácie Československa vojskami Sovietskeho zväzu a ďalších krajín Varšavskej zmluvy.

17.12.2008 - Premiér Robert Fico v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave stretol s predsedom vlády ČR Mirkom Topolánkom. Podpísali Memorandum o porozumení a spolupráci v oblasti elektroenergetiky medzi Slovenskou republikou a Českou republikou.

5.5.2009 – Na pôde novej ambasády SR v pražskej diplomatickej štvrti Bubeneč sa pri príležitosti jej otvorenia stretlo viacero slovenských a českých ministrov a traja premiéri. Okrem predsedu vlády SR Roberta Fica pozvanie prijali aj český premiér v demisii Mirek Topolánek a dezignovaný premiér Jan Fischer.

15.5.2009 - Na pozvanie predsedu vlády SR Roberta Fica pricestoval na Slovensko novovymenovaný český premiér Jan Fischer. Išlo o pokračovanie v tradícii prvých návštev najvyšších predstaviteľov SR, respektíve ČR u najbližšieho suseda a upevnenie nadštandardných vzťahov medzi oboma krajinami.

30.3.2010 - V Sezimovom Ústí sa počas oficiálnej návštevy ČR stretol premiér Robert Fico so svojím českým kolegom Janom Fischerom. Predsedovia vlád oboch krajín vyhodnotili vzájomnú spoluprácu a prerokovali námety na jej ďalší rozvoj, diskutovali aj o aktuálnych európskych a medzinárodných agendách.

25.5.2010 - Na spoločnom pracovnom obede v priestoroch Úradu vlády SR sa stretol predseda vlády SR Robert Fico s predsedom vlády ČR Janom Fischerom. Stretnutie sa uskutočnilo bezprostredne pred začiatkom bratislavskej konferencie ENEF v hoteli Bôrik, na ktorej sa obaja premiéri zúčastnili.

19.7.2010 - Na svoju prvú oficiálnu návštevu Slovenska pricestoval český premiér a súčasne predseda ODS Petr Nečas. V Bratislave sa stretol so svojou slovenskou partnerkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). Spolu hovorili o bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami, o ekonomickej a sociálnej agende v kontexte hospodárskej a finančnej krízy, ako aj o možnosti ďalšieho rozvoja vzájomnej spolupráce medzi SR a ČR. Prezident SR Ivan Gašparovič ocenil, že mohol privítať nového českého premiéra Petra Nečasa v zmysle tradičných prvých návštev.

18.10.2010 - Premiérka SR Iveta Radičová prvýkrát od nástupu do funkcie zavítala do Prahy. Počas návštevy sa stretla s predsedom českej vlády Petrom Nečasom, prijal ju aj prezident ČR Václav Klaus, rokovala s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Miroslavou Němcovou a predsedom Senátu Přemyslom Sobotkom. V závere návštevy privítala Radičovú bývalá hlava štátu Václav Havel. Témou spoločných rozhovorov slovenskej premiérky s predstaviteľmi ČR boli možnosti posilnenia vzájomnej spolupráce s dôrazom na ekonomickú problematiku a energetickú bezpečnosť. 

5.5.2011 – Okrúhle 60. výročie začiatku československého vysielania Rádia Slobodná Európa (RFE) si v Prahe pripomenuli premiéri SR a ČR, Iveta Radičová a Petr Nečas, ktorí boli hosťami konferencie venovanej tomuto jubileu v českom Senáte. Iveta Radičová absolvovala aj bilaterálne rokovanie s premiérom ČR Petrom Nečasom a stretla sa s poslucháčmi Karlovej univerzity, pred ktorých predstúpila s prednáškou nazvanou Slovensko očami premiérky.

19.5.2011 - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová odcestovala na pracovnú návštevu Českej republiky, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti 6. zasadnutia Európskeho jadrového fóra 2011 (ENEF) pod záštitou Európskej komisie. Predsedníčka vlády SR I. Radičová sa stretla aj s komisárom EÚ pre energetiku G. Oettingerom a ministrom energetiky Francúzskej republiky E. Bessonom. Témami rokovaní boli priority SR - energetická bezpečnosť a rozvoj energetickej infraštruktúry, ale aj dlhodobá spolupráca v oblasti energetiky a spolupráca na výskumnom energetickom projekte Allegro. Radičová na podujatí vystúpila s prejavom.

23.12.2011 - Prezident SR Ivan Gašparovič viedol oficiálnu slovenskú delegáciu, ktorá sa zúčastnila na štátnom pohrebe posledného prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a prvej českej hlavy štátu Václava Havla. V oficiálnej delegácii boli aj predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, exprezident Rudolf Schuster, podpredseda NR SR Milan Hort a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. Predseda NR SR Pavol Hrušovský sa na pohrebe nezúčastnil, jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov totiž musí ostať v krajine.

20.4.2012 - Premiér SR Robert Fico oficiálne navštívil ako prvú krajinu po svojom uvedení do úradu Českú republiku. Do Prahy cestoval na pozvanie svojho českého partnera Petra Nečasa. Fica v Prahe sprevádzal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Fico sa ešte presunul na Pražský hrad, kde ho čakalo rokovanie s prezidentom ČR Václavom Klausom. Popoludní sa v centrále ČSSD stretol s lídrom českých sociálnych demokratov Bohuslavom Sobotkom.

16.6.2012 – Predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastnil na programovom zjazde ČSSD v Hradci Králové v ČR.

29.7.2012 – Česká a Slovenská republika veľmi úzko spolupracujú a kvalita našich vzťahov je taká vysoká, že nám môže závidieť celý svet. Na Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine v okrese Nové Mesto nad Váhom to povedal slovenský premiér Robert Fico. V príhovore tiež vyzdvihol historické súvislosti meruôsmych rokov, na ktoré už niekoľko desaťročí nadväzuje aj neformálne stretávanie sa Slovákov, Moravanov a Čechov na Veľkej Javorine. Podľa českého premiéra Petra Nečasa sú vzťahy medzi českým a slovenským národom viac ako priateľské nielen na najvyššej politickej úrovni, ale aj na úrovni vyšších územných celkov, samospráv, občianskych združení a samotných obyvateľov. Pred asi tisíckou ľudí z oboch strán spoločnej hranice sa s výnimkou prezidentov oboch krajín predstavila kompletná politická špička. Okrem premiérov i predseda NR SR Pavol Paška, predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Milan Štech, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslava Němcová, ktorí ešte pred začiatkom slávností položili kytice k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti na hrebeni Veľkej Javoriny.

6.9.2012 - Výročie Ústavy SR si predseda vlády SR Robert Fico spoločne s predsedom vlády Českej republiky Petrom Nečasom uctil na slávnostnej recepcii usporiadanej veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Prahe. Počas podujatia vystúpili obidvaja premiéri s príhovorom. Na recepcii sa zúčastnili aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg, predsedníčka Poslaneckej snemovne ČR Miroslava Němcová a manželka prezidenta ČR Lívia Klausová. Slovenský premiér absolvoval rozhovor pre českú televíznu stanicu ČT24. Pracovnú cestu v Českej republike ukončil predseda vlády na diskusnom fóre "Okrúhly stôl Comenia", na ktorom spoločne s predsedom vlády Českej republiky diskutovali o aktuálnych otázkach.

29.10.2012 - V českom Uherskom Hradišti a následne v Trenčíne sa zišli premiéri a ministri vlád SR a ČR. Okrem spoločného stretnutia členov vlád absolvovali separátne rokovania vedúci jednotlivých rezortov.

1.1.2013 - Rozdelenie spoločného československého štátu pred 20 rokmi bolo nevyhnutným riešením vtedajšej napätej situácie, ktorá už bola neudržateľná. Zhodli sa na tom v špeciálnom vydaní diskusnej relácie Otázky Václava Moravce, vysielanom z vily Tugendhat v Brne, premiéri SR a ČR Robert Fico a Petr Nečas. Fico aj Nečas sa zhodli na tom, že existuje množstvo oblastí, v ktorých môžu krajiny výhodne spolupracovať. Ide napríklad o zahraničnú politiku, obranu, energetiku či rôzne ekonomické projekty ako vznik spoločného nákladného železničného prepravcu.

16.3.2013 - Európa v súčasnosti potrebuje sociálno-demokratické hodnoty viac ako kedykoľvek predtým, uviedol slovenský premiér Robert Fico v prejave pred delegátmi zjazdu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) v Ostrave. Na zjazde vystúpil ako hlavný hosť programu.

30.5.2013 - K zníženiu cien energií môže prispieť jadrová energia, uviedol na 8. zasadnutí Európskeho jadrového fóra (ENEF) v Českej republike predseda vlády SR Robert Fico. V rámci zasadnutia slovenský premiér bilaterálne rokoval s predsedom vlády ČR Petrom Nečasom.

6.6.2013 - Česká republika sa pri odstraňovaní následkov povodňových škôd nespolieha na zahraničnú pomoc, a teda ani na tú z Európskej únie. "Primárne sa spoliehame sami na seba," povedal český premiér Petr Nečas po HN Clube v Bratislave. Nečas prišiel na Slovensko na diskusné fórum HN Clubu, ktorého témou bolo 20 rokov od rozdelenia ČSFR, napriek ťažkej situácii v jeho krajine. Ako poznamenal, pricestoval iba pre to, lebo to bolo dlho dohodnuté, avšak ešte v tento deň sa pôjde pozrieť aj do vodou postihnutých oblastí. 

16. júna 2013 - Premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) na rozšírenom summite venovanom spolupráci s Japonskom v poľskej Varšave spoločne vyjadrili podporu dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a touto krajinou. Japonský premiér po skončení summitu pripomenul, že vzájomná spolupráca s regiónom V4 trvá už desať rokov a za ten čas tu firmy z jeho krajiny vytvorili približne 120.000 pracovných miest. Priestor na posilnenie vzťahov vidí Abe najmä v oblasti energetickej politiky. SR na summite zastupoval premiér Robert Fico. Japonskí investori vytvorili v SR už niekoľko tisíc pracovných miest. Slovensko je však pre významných investorov z tejto krajiny stále málo známe, upozornil po rokovaní s japonským premiérom Šinzóm Abem vo Varšave predseda vlády SR Robert Fico. Hovorili preto o možnosti vytvorenia spoločnej slovensko-japonskej rady, ktorá by podporovala vzájomné investície a vedeckú spoluprácu. Obidve krajiny sa podľa Fica cítia veľmi silné v otázke jadrovej bezpečnosti. Majú totiž dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti.

14. októbra 2013 – Vytvorenie spoločnej bojovej jednotky v roku 2016 bolo jedným zo záverov stretnutia premiérov Vyšehradskej štvorky v maďarskej Budapešti, zhodli sa aj na význame jadrovej energie. Na rokovaní sa zúčastnil maďarský premiér Viktor Orbán, poľský premiér Donald Tusk a český premiér Jiří Rusnok. Slovensko zastupoval predseda vlády Robert Fico. Predsedovia vlád sa zároveň dohodli na tom, že od budúceho roka zvýšia rozpočet Medzinárodného vyšehradského fondu na osem miliónov eur. Rovnako urobili aj krok na vytvorenie spoločného zastupiteľstva V4. Vyšehradský dom by mal pôsobiť v Hočiminovom Meste. Zatiaľ jediný funguje v Kapskom Meste. Zriadený bol v roku 2010 v súvislosti s Majstrovstvami sveta vo futbale.

28. novembra 2013 - Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval do Prahy na pracovnú návštevu Českej republiky, počas ktorej sa stretol s predsedom vlády ČR Jiřím Rusnokom. Obaja podpísali Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydávaných v SR a v ČR, ktoré uľahčia slovenským, ale aj českým študentom uznávanie diplomov a odstránia administratívne prekážky. Fico vystúpil na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe s prednáškou o Slovenskej republike v Európskej únii a so študentmi diskutoval o právnickej problematike.

29. januára 2014 - Zhodnotenie situácie na Ukrajine bolo hlavnou témou mimoriadneho summitu premiérov Vyšehradskej štvorky (V4), na ktorú večer do Budapešti pricestovali predseda poľskej vlády Donald Tusk, predseda vlády SR Robert Fico a nový český premiér Bohuslav Sobotka. Hostiteľom bol maďarský premiér Viktor Orbán. Predstavitelia V4 v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie nad úlohou, ktorú zohrávajú na Ukrajine radikálne skupiny. Premiéri odsúhlasili aj to, aby sa prostriedky z Vyšehradského fondu použili na rôzne iniciatívy, ktoré sa môžu na Ukrajine realizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies