Sobotka: Vystúpenie Británie z EÚ by rozprúdilo podobné diskusie aj v ČR

NETKY.SK • 23 Február 2016, 17:54 • 2 min
Sobotka: Vystúpenie Británie z EÚ by rozprúdilo podobné diskusie aj v ČR

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes uviedol, že v prípade vystúpenia Británie z Európskej únie možno čakať podobné diskusie o odchode z únie aj v Českej republike.

slovakia

left justify in out

Pred takýmto krokom však varoval s argumentom, že pre ČR by to malo veľké hospodárske a bezpečnostné dôsledky a krajina by sa vrátila do sféry vplyvu Ruska, informovala Česká televízia (ČT).

 

"Bola by to absolútna negácia vývoja po roku 1989," zdôraznil predseda českej vlády. Sobotka už skôr upozorňoval, že po prípadnom odchode Británie z EÚ, o ktorom budú britskí voliči rozhodovať v referende 23. júna, by mohla Európu zachvátiť vlna nacionalizmu a separatizmu.

 

Sobotka dnes pred novinármi hovoril tiež o migračnej kríze. Ak sa podľa neho nepodarí zastaviť prílev utečencov v Grécku, musí ho Európa zastaviť na západnom Balkáne. O príslušných opatreniach by mohli lídri EÚ rozhodnúť možno už na summite začiatkom marca, tvrdí český premiér. Kľúčové bude podľa jeho slov to, či sa Turecku a Grécku podarí znížiť počty prichádzajúcich utečencov.

 

"Ak k podstatnému zníženiu nedôjde, musíme postupovať obdobne, ako začalo postupovať Rakúsko, to znamená obmedziť počty prijímaných utečencov, pretože každá rozumná migračná politika musí mať pravidlá, musí mať limity. Môžeme prijať len toľko ľudí, koľko sme schopní integrovať v rámci Európy," dodal Sobotka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies