Sobotka vsadí podľa vzoru Slovenska aj na bločkovú lotériu

NETKY.SK • 15 December 2013, 13:18 • 2 min
 Sobotka vsadí podľa vzoru Slovenska aj na bločkovú lotériu

PRAHA - Aj zavedením bločkovej lotérie podľa vzoru Slovenska sa formujúca sa česká trojkoalícia bude snažiť o zvýšený výber daní. Vyplýva to z rozhovoru predsedu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslava Sobotku pre denník Právo.

slovakia

left justify in out

"V Chorvátsku sa podarilo zvýšiť výber DPH o tretinu potom, čo bo zavedený systém terminálov, ktoré sú online prepojené s ministerstvom financií. Takisto na Slovensku sa zvýšil výber daní v momente, keď zaviedli bločkovú lotériu," cituje internetový server Novinky.cz slová lídra českých sociálnych demokratov.

Podľa Sobotku sa po nástupe novej vlády do úradu zmení niekoľko dôležitých vecí. "Vláda sa nebude starať iba o schodok štátneho rozpočtu, i keď bude mať samozrejme na zreteli i ten, a zameria sa predovšetkým na podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti. Nebudeme občanov otravovať a strpčovať im život nevydarenými a nepremyslenými reformami, jediným cieľom ktorých bolo vytiahnuť ľuďom ďalšie peniaze z vreciek. Vláda nebude ľuďom zdražovať život tým, že by zvyšovala DPH. A samozrejme sa chceme sústrediť na to, aby ľudia, keď platia dane, dostávali kvalitné a dostupné verejné služby. Občanom iste zmení život zrušenie poplatkov v zdravotníctve alebo zníženie cien liekov v dôsledku zníženia DPH. Väčšiu podporu pocítia i rodiny s deťmi," konštatoval Bohuslav Sobotka a dodal, že chcú poskytnúť peniaze obciam.

V reakcii na otázku, kde na to vezmú peniaze, muž, ktorý je poverený rokovaniami o vytvorení novej vlády ČR a ktorý by do konca roka chcel hlave štátu, prezidentovi Milošovi Zemanovi, predložiť menoslov budúcich členov vládneho kabinetu, upozornil, že dôležitou súčasťou koaličnej dohody budú opatrenia, ktoré zvýšia príjmy štátu. Konkrétne menoval zavedenie elektronickej kontroly tržieb podľa vzoru Chorvátska, bločkovú lotériu podľa príkladu Slovenska, ale aj zákon o preukazovaní pôvodu majetku, obmedzenie a rušenie peňazovodov, nastavených v uplynulom období a slúžiacich súkromným záujmom, respektíve neuzatváranie zmlúv s anonymnými firmami. Do tretej skupiny opatrení patria vyššie zdanenie hazardu a v prípade, že sa nenájde iné riešenie, zavedenie vyššieho zdanenia firiem v regulovaných odvetviach.

Bohuslav Sobotka netajil, že ho mrzí komentovanie výsledkov doterajších rokovaní predsedom KDU-ČSL    Pavlom Bělobrádkom zo zámoria, ešte pred návratom do vlasti a podrobným oboznámením sa s dosiahnutým konsenzom.

Šéf ľudovcov sa dnes predpoludním vrátil do Prahy z takmer dvojtýždňovej stáže v USA a priamo z letiska zamieril na rokovanie predsedníctva KDU-ČSL o dohodnutom návrhu koaličnej zmluvy. Predsedníctvo strany potom jednomyseľne odporučilo celoštátnej konferencii strany schváliť programovú a procedurálnu časť dokumentu. Dohoda o rozdelení jednotlivých rezortov a ich personálnom obsadení však ešte nejestvuje, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz a spravodajskej televízie ČT24.

Pavel Bělobrádek priznal, že mu v návrhu chýba dosť podstatných vecí a že o niektorých sporných bodoch ešte bude potrebné diskutovať, čo bolo v súlade s jeho ostrými vyjadreniami zo zámoria. Potom však vlastné výroky výrazne zmiernil, keď konštatoval: "V tom texte, ktorý je pripravený, je drvivá väčšina zásadných vecí, ktoré sme chceli presadiť. Je to veľmi dobre vyjednané, vyjednávací tím odviedol dobrú prácu," vyhlásil pre internetový server iDNES.cz a dodal, že sa ukázalo, že to ide aj bez jeho osoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona