Sobotka v Nemecku povedal, že Česko chce byť v jadre európskej integrácie

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 08:04 • 2 min
Sobotka v Nemecku povedal, že Česko chce byť v jadre európskej integrácie

BERLÍN - Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) začal dnes dvojdňovú návštevu Nemecka položením venca k pamätníku Berlínskeho múru, "ktorý sa stal v roku 1961 symbolom rozdelenia Európy a potom aj symbolom jej zjednocovania," citoval ho reportér denníka Právo.

slovakia

left justify in out

Premiéra prekvapilo, že sa pri múre "strieľalo až do samého konca, do roku 1989," napísal Jaroslav Zbožínek.
       

Sobotku dnes prijal nemecký prezident Joachim Gauck a stretol sa aj so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá privítala proeurópsky kurz novej českej vlády.
       

„Chceme byť v jadre európskej integrácie,“ citovali Sobotku Novinky.cz. Zdôraznil, že to je v záujme Česka, pretože leží v centre Európy a intenzívne spolupracuje s krajinami eurozóny.
      

Česká televízia vyzdvihla vyjadrenie premiéra, že členské štáty Európskej únie by mali samé rozhodovať o tom, z akých zdrojov budú vyrábať elektrinu. Angele Merkelovej Sobotka povedal, že táto právomoc by nemala prejsť na spoločnú európsku úroveň. Za nereálny označil plán EÚ, aby o 15 rokov tvorili obnoviteľné zdroje vyše štvrtiny celkovej produkcie elektriny.
      

So Sobotkom pricestoval do Berlína Rudolf Zahradník, ktorý bol pred rokmi profesorom Merkelovej pri jej študijnom pobyte v Československu. Stretnutie s dlhoročným priateľom, bývalým predsedom Českej akadémie vied kancelárku potešilo. "Bolo to krásne prekvapenie," reagovala.
      

V piatok navštívi český premiér koncern Volkswagen vo Wolfsburgu, pod ktorý patrí aj mladoboleslavská Škoda Auto, citovali reportéra Práva Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona