Sobotka uspel, nemusí platiť pokutu za navrhnutie Babiša za ministra

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 15:34 • 2 min
Sobotka uspel, nemusí platiť pokutu za navrhnutie Babiša za ministra

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka nemusí platiť pokusu 10.000 českých korún (364 eur) za to, že navrhol Andreja Babiša na post ministra financií, pričom nemal jeho negatívne lustračné osvedčenie. Podľa informácií spravodajského portálu Novinky.cz. dnes Sobotka uspel s odvolaním proti údajnému priestupku.

slovakia

left justify in out

Magistrát hlavného mesta Praha uznal Sobotkovo odvolanie proti rozhodnutiu priestupkovej komisie mestskej časti Praha 1, ktorá mu začiatkom júna udelila pokutu 10.000 korún.

 

Podnikateľ slovenského pôvodu s českým občianstvom Babiš založil v ČR hnutie ANO, ktoré sa po vlaňajších predčasných voľbách dostalo do vlády. Babiš bol údajne agentom komunistickej tajnej polície ŠtB, ale premiér ho vymenoval za ministra bez preverenia jeho minulosti a bez vyžadovania dôkazu o jeho "čistom štíte", uviedla tlačová agentúra AP.

 

V písomnom zdôvodnení pražského magistrátu, ktoré má web Novinky.cz k dispozícii, sa okrem iného uvádza, že Sobotka nemohol navrhnutím Babiša do čela rezortu spáchať priestupok, lebo záleží predovšetkým na tom, kto ministra vymenuje, teda na prezidentovi.

 

"Vzhľadom na to, že členov vlády vymenúva prezident republiky, ktorý ich tiež poveruje riadením ministerstiev alebo iných úradov, nemohol účastník v postavení designovaného predsedu vlády porušiť povinnosť stanovenú lustračným zákonom tým, že si k osobe Ing. Andreja Babiša nevyžiadal predloženie dokladov (lustračného osvedčenia), lebo zákon mu to neukladá," uvádza sa v zdôvodnení.

 

Zároveň však nie je možné trestať prezidenta Miloša Zemana za vymenovanie Babiša. "Nie je možné z toho vyvodzovať prípadnú priestupkovú zodpovednosť Ing. Miloša Zemana, lebo vymenovanie členov vlády je ústavným aktom prezidenta republiky, ktorý nie je v zmysle čl. 54 odst. 3 ústavy z výkonu svojej funkcie zodpovedný," vysvetľuje sa v zdôvodnení.

 

Premiér Sobotka komentoval rozhodnutie slovami: "Ak neexistuje právna povinnosť, nemôže byť porušená, a v tomto zmysle teda ani nemohlo dôjsť k spáchaniu priestupku. Som presvedčený, že toto rozhodnutie je jediným možným krokom, lebo je v súlade s platnými právnymi normami." Podľa Sobotku predchádzajúce rozhodnutie mestskej časti Praha 1 hodnotilo v priestupkovom konaní politické rozhodnutie, ale magistrát hlavného mesta Praha sa držal striktne právnych noriem.

 

České samosprávne mestské úrady môžu udeľovať pokuty za menej závažné porušenia zákona. Zákon v ČR zakazuje bývalým komunistickým agentom vykonávať verejné funkcie, ale nie konkrétne vládne posty.

 

Babiš odmieta tvrdenia, že bol agentom ŠtB, a žaluje slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý spravuje archívne zväzky ŠtB. Ústav totiž tvrdí, že má dôkazy o tom, že Babiš agentom bol. Verdikt sa očakáva vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona