Sobotka: Stropnický silne poškodil povesť Česka, ale nevymením ho

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 12:36 • 2 min
Sobotka: Stropnický silne poškodil povesť Česka, ale nevymením ho

PRAHA - Český minister obrany Martin Stropnický dostal ďalšie varovanie od premiéra Bohuslava Sobotku vzhľadom na výrok, ktorým podľa predsedu vlády silne poškodil vnímanie Česka v zahraničí. Keď totiž Stropnický odpovedal v interview na možnú prítomnosť jednotiek NATO v krajine, spomenul okupáciu Československa po auguste 1968. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Taký kontext by nikdy nemal pripustiť. Chcem ho upozorniť na dôsledky, ktoré ten výrok mal," vyhlásil dnes ráno premiér Sobotka a ukázal novinárom monitoring zo správ ruských tlačových agentúr, kde bolo vyjadrenie českého ministra obrany postavené do protikladu so slovami ďalších českých predstaviteľov, vrátane prezidenta Miloša Zemana. Sobotka sa ešte dnes so Stropnickým kvôli tomu stretne.
      

Vymeniť ho však nemôže, pretože by s tým muselo súhlasiť hnutie ANO, ktoré ho do vlády nominovalo. Sobotka by tak musel získať súhlas šéfa ANO, ministra financií Andreja Babiša.
      

V rozhovore pre svetovú tlačovú agentúru Reuters, zverejnenom v pondelok 12. mája, Stropnický povedal: "U nás je trvalý pobyt akýchkoľvek cudzích jednotiek proste nejakým spôsobom stále problém. Patrím ku generácii, ktorá tu zažívala tých 80.000 dočasne umiestnených sovietskych vojakov v období normalizácie a ešte stále je to trochu psychologický problém." Tieto jeho slová vyvolali v českej snemovni pobúrenie a opozícia sa snažila vynútiť si mimoriadne rokovanie, kde by premiér vysvetlil postoj českej vlády.
      

Dať do jednej línie pôsobenie Česka v NATO a okupáciu vojskami Varšavskej zmluvy je podľa premiéra Sobotku "veľký problém" a "hrubá chyba". Od Česka sa požaduje účasť na ochrane vzdušného priestoru Pobaltia, povedal dnes premiér novinárom. Toto Sobotkovi tlmočil na nedávnom stretnutí generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
      

Aj keď nikto nežiada o to, aby boli v Českej republike rozmiestnené jednotky NATO, podľa Sobotku sa to v budúcnosti nedá vylúčiť. "Nemôžeme vedieť, aká bude bezpečnostná situácia o päť rokov," uviedol novinárom premiér, ktorého citoval web iDNES.cz.
      

Ak by sa bezpečnostná situácia zhoršila, českí občania by podľa Sobotku prítomnosť jednotiek NATO v Česku pochopili.
      

Stropnický dnes ráno v snemovni navrhol, aby poslanci prijali uznesenie, podľa ktorého Česká republika pokladá členstvo v NATO za základný pilier bezpečnostnej politiky a je pripravená plniť záväzky.
      

"Ja som nehovoril o svojom názore, o názore vlády. Iba som povedal, že pre časť populácie je to citlivá téma," vysvetľoval minister obrany aféru, ktorá vznikla po jeho interview pre agentúru Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona