Sobotka: Sme proti pozastaveniu členstva Smer-SD v skupine sociálnej demokracie

NETKY.SK • 23 September 2015, 19:01 • 2 min
Sobotka: Sme proti pozastaveniu členstva Smer-SD v skupine sociálnej demokracie

BRUSEL - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes po príchode na krízový summit EÚ zameraný na riešenie utečeneckej krízy zopakoval, že česká vláda sa nebude súdiť s Európskou komisiou kvôli systému kvót pre utečencov.

slovakia

left justify in out

Vyjadril súčasne podporu predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ak by malo dôjsť na pozastavenie strany Smer-SD v skupine socialistov, a potvrdil, že Vyšehradská štvorka (V4) ako skupina nezaniká.

 

Český premiér na otázku novinárov, ako vníma návrhy z dielne európskych socialistov v Európskom parlamente na pozastavenie členstva Smer-SD v Strane európskych socialistov (PES), uviedol, že na summite lídrov sociálnodemokratických európskych strán, ktoré predchádzalo večernému summitu EÚ, sa o tejto možnosti vôbec nehovorilo.

 

"Ak by sa tak stalo, tak česká sociálna demokracia bude proti. Nie je možné, aby sme na odlišné názory reagovali spôsobom, že napríklad Smeru pozastavia členstvo v európskej sociálnodemokratickej strane. My s tým nesúhlasíme," uviedol Sobotka.

 

V súvislosti s ochotou vlády SR čeliť právnemu konaniu Európskej komisie v súvislosti s kvótami pre utečencov premiér ČR povedal, že každá vláda má suverénne právo na podobné rozhodnutia.

 

Zdôraznil, že Slovensko a ČR sa spolu nedohodli v tejto veci, v podaní žaloby na Súdny dvor EÚ, aj keď majú rovnaký názor na kvóty.

 

"My sme sa dnes rozhodli, že nechceme zvyšovať ďalej napätie, ktoré tu je. Európa je pod veľkým napätím, nezvláda túto krízu," zdôvodnil Sobotka pozíciu českej vlády. Dodal, že na žalobu zrejme nie je ani dostatočný právny základ, pretože v prípade kvót pre utečencov ide o dočasné opatrenia.

 

Sobotka zdôraznil, že jeho vláda chce udržať dialóg s ostatnými partnermi v EÚ a chce prispieť k tomu, aby sa únia sústredila na problémy, ktoré treba riešiť, a tými sú ochrana vonkajších hraníc EÚ a Schengenu, zriadenie hotspotov a pomoc krajinám pôvodu migrantov a krajinám, ktoré hostia utečencov v táboroch.

 

Sobotka po príchode do Bruselu odmietol fámy, že postoj Poľska pri hlasovaní o kvótach znamená koniec Vyšehradskej skupiny. Pripomenul, že táto skupina je akcieschopná a môže presadzovať svoje názory, musí však zostať jednotná. Priznal, že českú stranu mrzí stredajší postoj Poľska pri hlasovaní v Rade ministrov, ktorý bol iný ako predtým na pražskom summite V4, ale upozornil, že treba rešpektovať suverénne rozhodnutie každej krajiny.

 

Podľa jeho slov by sa však v takej zásadnej otázke, ako je migrácia, členské štáty nemali prehlasovávať, ale nájsť spoločný konsenzus.

Sobotka zároveň vyjadril nádej, že počas zimy, keď sa migračné toky zmiernia, EÚ dokáže svoju schopnosť regulovať a spomaliť migračné toky a priamo na vonkajších hraniciach únie roztriediť utečencov, ktorí sa zachraňujú pred vojnou od ekonomických migrantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies