Sobotka si dokáže predstaviť podporu ČSSD Zemanovi

NETKY.SK • 13 November 2016, 14:37 • 2 min
Sobotka si dokáže predstaviť podporu ČSSD Zemanovi

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka sa dnes v pravidelnej relácii Otázky Václava Moravca verejnoprávnej Českej televízie (ČT) nechal počuť, že jeho Česká sociálnodemokratická strana (ČSSD) by v budúcich prezidentských voľbách mohla uprednostniť súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana pred jeho vyzývateľom Michalom Horáčkom, ktorý už ohlásil kandidatúru. Platí to v prípade, že by sa obaja stretli v rozhodujúcom druhom kole volieb.

slovakia

left justify in out

Sobotka si však uvedomuje, že Zeman reprezentuje napriek posunu do národnej konzervatívnej pozície v niektorých otázkach v iných aj naďalej ľavicové hodnoty, kým Horáčka a jeho tím vníma výrazne napravo od stredu.

 

Na margo Zemanových spolupracovníkov premiér povedal, že niekedy by sa mohli správať profesionálnejšie, "aby sa nestalo, že sa nepodarí pricestovať včas na pohreb slovenského prezidenta" (Michala Kováča-pozn.TASR). "Ak by sa to malo stáť mne, tak by som s tým protokolom musel čosi urobiť. Je dôležité, aby okolie prezidenta fungovalo profesionálne," dodal Bohuslav Sobotka pred cestou do Lán, kde s prezidentom dnes prerokuje pripravované personálne zmeny vo svojom kabinete.

 

V tejto súvislosti naznačil, že by si želal aj výmenu niektorých ministrov-nominantov koaličných partnerov, pričom menoval konkrétne ministra dopravy Dana Ťoka, ako muža, ku ktorému má viacero výhrad. Po stretnutiach so všetkými ministrami by chcel hovoriť s Andrejom Babišom a Pavlom Bělobrádkom ako lídrami ANO a KDU-ČSL a tlmočiť im, v ktorých rezortoch je podľa jeho názoru potrebné pridať. Sobotka však, ako zdôraznil, nechce porušiť koaličnú zmluvu, preto proti vôli koaličných partnerov personálne zmeny robiť nemieni.

 

Predseda vlády a ČSSD podčiarkol, že nie je asi žiadnym tajomstvom, že dôležitejšie ako prezidentské budú parlamentné voľby. Na margo kandidáta sociálnej demokracie uviedol, že sa o ňom rozhodne vo vnútrostraníckom referende.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies