Sobotka sa počas utajovanej misie v Afganistane stretol s českými vojakmi

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 16:21 • 2 min
Sobotka sa počas utajovanej misie v Afganistane stretol s českými vojakmi

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka navštívil cez víkend leteckú základňu Baghrám pri afganskom hlavnom meste Kábul. Z bezpečnostných dôvodov odletel z Prahy utajovane. Počas návštevy sa stretol s 240 českými vojakmi pôsobiacimi na základni Baghrám a na kábulskom letisku, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Približne 30 českých leteckých inštruktorov už osem rokov cvičí afganských pilotov vrtuľníkov na okraji kábulského letiska. Českí inštruktori uviedli, že vidia obrovský pokrok u svojich žiakov, ktorých dnes pokladajú skôr za kolegov. Major Radek M., ktorý cvičí pilotov vrtuľníkov dopravnej verzie Mi-17 aj bojovej verzie Mi-24, bol v Afganistane už štyrikrát. Tento rok má na starosti celú výcvikovú misiu a velí aj inštruktorom z USA, Slovenska a Chorvátska.

 

Za celé roky vycvičili českí inštruktori desiatky pilotov. Najprv ich učili lietať a v súčasnosti už len dolaďujú detaily v bojovom výcviku. Afganci už dokážu urobiť údržbu vrtuľníkov, misie lepšie plánujú aj uskutočňujú - personál je kvalitnejší a vie sám rozhodovať, dodal major.

 

Vycvičení piloti lietajú v najrizikovejších oblastiach, napríklad v provinciách Helmand a Kundúz, kde sa často strieľa. Zásobujú tam malé základne, na ktoré sa nedá dostať autom kvôli zlým cestám alebo militantnému hnutiu Taliban - dnes však už aj kvôli extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS).

 

Premiér Sobotka v nedeľu na stretnutí s vojakmi povedal, že na nich počúva chválu zo všetkých strán. Ocenil ich afganský prezident aj premiér, s ktorými Sobotka hovoril. Podľa jeho slov Česko nie je krajina, ktorá uteká z boja, a preto vláda navrhuje, aby ČR pomáhala v Afganistane rovnako intenzívne aj nasledujúce dva roky. Sobotka na Twitteri napísal, že vojaci v Afganistane odvádzajú potrebnú, tvrdú a nebezpečnú prácu. "Som rád, že som im mohol osobne poďakovať."

 

Vojakov navštívil takisto náčelník generálneho štábu Josef Bečvář. Povedal, že vojaci - vrátane 160-člennej strážnej roty na najväčšej afganskej základni v Baghráme - majú neľahkú úlohu, a to najmä teraz, keď Taliban a ďalší militanti vyhlásili jarnú ofenzívu. Strážna rota na Baghráme pomáha pri zaisťovaní bezpečnosti tejto základne, pripomenul dnes server Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies