Sobotka s Babišom urýchlia zákon o štátnej službe, vyriešia tým lustrácie

NETKY.SK • 29 November 2013, 08:41 • 2 min
Sobotka s Babišom urýchlia zákon o štátnej službe, vyriešia tým lustrácie

PRAHA - Česká sociálna demokracia a hnutie ANO sa dohodli, že urýchlia schvaľovanie zákona o štátnej službe.

slovakia

left justify in out

Ešte v decembri, kým vláda vznikne, predložia spoločný poslanecký návrh, aby mohol zákon začať platiť už do polovice budúceho roka. Ak zákon nebude schválený, mohlo by to skomplikovať čerpanie európskych peňazí, uviedol vo štvrtok večer predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Píše o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

"To, že ten zákon nemáme, je kritizované nielen zo strany občanov, ale aj zo strany Európskej komisie, ktorá prijatím tohto zákona podmienila ďalšiu možnosť čerpania prostriedkov z Európskej únie," vyhlásil Sobotka. Podľa zákona o štátnej službe by sa však tiež členov vlády netýkala povinnosť mať lustračné osvedčenie. "Ja by som chcel za naše hnutie rozhodne odmietnuť špekulácie, že by koalícia riešila problém mojej osoby. Nie je to ani v súvislosti s lustračným zákonom, ani v súvislosti zo zákonom o štátne službe," uviedol šéf hnutia ANO Andrej Babiš.

Sobotka aj Babiš potvrdili, že sa približujú k dohode o osude dôchodkovej reformy. Debata o reforme však ešte bude musieť prebiehať aj v širšom meradle, teda s ďalšími parlamentnými stranami, ktoré sa na rokovaniach o koaličnej vláde nezúčastňujú. Dôchodková reforma, ktorú presadila bývalá vláda Petra Nečasa (ODS), predpokladá, že ľudia môžu časť svojich odvodov na sociálne poistenie - presne tri percentá z odvodov štátu - presmerovať do súkromných penzijných fondov, ak k tomu pridajú ďalšie dve percentá zo svojho. ČSSD však od začiatku reformu odmieta, lebo podľa nej podkopáva príjmy do prvého, štátneho dôchodkového piliera, na ktorom stojí výplata dôchodkov.

Sobotka získal podporu Babišovho hnutia pre rýchlejšie schválenie štátneho rozpočtu, pre budúci rok so schodkom 112 miliárd českých korún. Rád by to stihol do Silvestra. Ak bude rozpočet prijatý včas, podľa šéfa ČSSD to bude svedčiť o ekonomickej stabilite krajiny. Babiš dodal, že o rozpočte dlho diskutovali a podľa jeho názoru sa vedľajšie náklady štátu dajú ešte významne redukovať.

Do konca roka chce tiež šéf ČSSD priniesť prezidentovi Milošovi Zemanovi kompletný návrh novej vlády, o podobe ktorej rokuje s hnutím ANO a stranou KDU-ČSL. Zatiaľ sa zhodli, ž ANO získa post ministra financií.

Jedným z variantov je, že by Babiš mohol vo vláde zastávať post vicepremiéra, lebo tak by podľa názoru niektorých právnikov ani nepotreboval lustračné osvedčenie. Babiš popiera, že by pred rokom 1989 spolupracoval s komunistickou ŠtB a súdi sa kvôli tomu na Slovensku. Ľudovci (KDU-ČSL) snahy o rušenie lustračného zákona odmietajú, pripomenulo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies