Sobotka: Program budúcej koalície ČSSD s ANO a KDU-ČSL je dokončený

NETKY.SK • 11 December 2013, 08:27 • 2 min
Sobotka: Program budúcej koalície ČSSD s ANO a KDU-ČSL je dokončený

PRAHA - Program budúcej koalície ČSSD s ANO a KDU-ČSL je dokončený, oznámil dnes po viac ako päťhodinovom rokovaní kandidát na premiéra Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

"Koalícia sa nechystá meniť dane v roku 2014," citoval Sobotku internetový server iDNES.cz.

Od roku 2015 sa zníži DPH na lieky, knihy, plienky a detskú výživu. Vyššia daňová progresia z príjmov fyzických osôb neprešla. Presná výška tretej sadzby DPH sa bude ešte dohadovať, v hre je, že by mohla byť päťpercentná. Ako variant zostala podľa Sobotku na stole možnosť zavedenia špeciálnej sektorovej dane. Z poplatkov v zdravotníctve zostane len 90 korún na pohotovosti.

"Hlavné sporné body boli doriešené," povedal Sobotka. Detaily dohody zatiaľ nechcel zverejniť. Očakáva, že po návrate šéfa ľudovcov Pavla Bělobrádka z USA sa strany dohodnú aj na rozdelení kresiel vo vláde.

Sobotka navrhuje osem pre ČSSD, sedem pre hnutie ANO a len dve pre KDU-ČSL, čo ľudovcom nestačí. Trvajú na troch postoch v kabinete a nepáči sa im ani Sobotkova ponuka, že získajú zdravotníctvo a kultúru. Majú záujem najmä o poľnohospodárstvo. Hnutie ANO si už dokázalo vyjednať ministerstvo financií výmenou za to, že sa šéfom Poslaneckej snemovne stal sociálny demokrat Jan Hamáček.

Zo Sobotkových slov podľa iDNES.cz ďalej vyplynulo, že vyššie dane pre banky sa zatiaľ ČSSD presadiť nepodarilo. Koalícia sa k nim však môže vrátiť, napríklad keď sa ukáže, že úspory ministerstiev a lepší výber daní nebudú stačiť na to, aby boli pokryté dohodnuté vládne priority.

Sobotka taktiež oznámil, že bude zavedená minimálna daň pre samostatne zárobkovo činné osoby a že sa postupne bude zvyšovať minimálna mzda - až na zhruba 40 percent priemernej mzdy. Dôchodky sa vrátia do pôvodného stavu, čo znamená, že porastú o celú infláciu a tretinu rastu priemernej mzdy. Koalícia ČSSD, ANO a ľudovcov vráti aj úľavu na dani pre pracujúcich dôchodcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies