Sobotka odmietol úniu v Únii aj vylúčenie Maďarska z EÚ

NETKY.SK • 13 September 2016, 17:21 • 2 min
Sobotka odmietol úniu v Únii aj vylúčenie Maďarska z EÚ

PRAHA - Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka dnes odmietol výzvu šéfa luxemburskej diplomacie Jeana Asselborna na vylúčenie Maďarska z EÚ. Vyjadril tiež nesúhlas s predstavou akejsi "únie v Únii", o ktorej po pondelkovom prijatí na Pražskom hrade hovoril prezidentský kandidát Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer.

slovakia

left justify in out

"Nebudeme vytvárať žiadne únie v Únii, ani nikoho vylučovať. Európa musí spolupracovať a zostať súdržná," povedal Sobotka.

 

Negatívny postoj k vízii Norberta Hofera zaujal aj zahraničnopolitický expert koaličného hnutia ANO Pavel Telička. Hoferova predstava sa v mierne pozmenenej podobe zhoduje s opakovane vysloveným názorom českého prezidenta Miloša Zemana o zmysluplnosti rozšírenia spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky s Rakúskom, respektíve Slovinskom.

 

Telička pre verejnoprávny Český rozhlas v tejto súvislosti vyhlásil: "To je zase trochu chybná hypotéza a chybný zámer, pretože pokiaľ Česká republika chce ošetrovať svoje záujmy a zároveň byť spoľahlivým aktívnym členom Európskej únie, musí predovšetkým hľadať spojencov naprieč EÚ, a nie sa sústreďovať na nejakú úniu v rámci Únie".

 

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo svojej reakcii na výroky šéfa luxemburskej diplomacie označil Asselborna za "nihilistu", ktorý neúnavne pracuje na likvidácii európskej bezpečnosti a kultúry.

 

"Je zvláštne, že Asselborn a Jean Claude Juncker, ktorí pochádzajú z krajiny 'optimalizácie daní', hovoria o znášaní spoločného bremena, čo ale v našom ponímaní znamená, že Maďarsko má znášať bremeno za chyby iných," povedal Szijjártó, podľa ktorého vláda v Budapešti takýto model odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona