Sobotka: Niet dôvodu na väznenie alebo trestné stíhanie krajanov v Turecku

NETKY.SK • 1 December 2016, 18:50 • 2 min
Sobotka: Niet dôvodu na väznenie alebo trestné stíhanie krajanov v Turecku

PRAHA - Advokát dvojice českých občanov zadržiavaných v Turecku pre podozrenie z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii podal žiadosť o ich prepustenie na slobodu na súd vyššej inštancie. V rámci reakcií na interpelácie na pôde parlamentu o tom dnes informoval český premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Praha sa domnieva, že niet dôvodu na zadržiavanie či trestné stíhanie Markéty Všelichovej a Miroslava Farkasa.

 

Česká ambasáda v Turecku pomáha blízkym dvojice pri príprave návštevy väzneného páru v tureckom väzenskom zariadení a sprostredkovala i prevod finančných prostriedkov rodiny zadržiavanej mladej ženy za mreže. Sprostredkovala tiež anglicky hovoriaceho advokáta, ktorý sa bol ochotný prípadu ujať po skončení zastupovania oboch Čechov právnym zástupcom prideleným súdom.

 

Dvojicu českých občanov zadržali turecké bezpečnostné sily na juhu krajiny pri nezákonnom pokuse prekročiť hranice zo Sýrie do Turecka. Informovali o tom médiá oboch krajín 17. novembra.

Podľa tureckých zdrojov mala dvojica pôsobiť v radoch sýrskych kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Turecko označuje za teroristickú skupinu, pričom Spojené štáty ich podporujú. K zadržaniu Čechov došlo pri vôbec prvej operácii tureckých bezpečnostných síl proti zahraničným bojovníkom YPG.

 

Turecké periodikum Daily Sabah napísalo, že mužom je Miroslav Farkas známy pod bojovým menom Serxwebun Botan. Údajne mal pôsobiť ako ostreľovač. Zadržanú ženou je Markéta Všelichová, známa pod bojovým menom Zelane Botan, ktorá mala mať na starosti údajne logistiku a zdravotné služby a tiež koordináciu príchodu nových "dobrovoľníkov-teroristov" z Európy do Sýrie.

 

Ministerstvo zahraničných vecí ČR 24. novembra informovalo, že dvojica nemierila do Sýrie, aby tam vykonávala teroristickú činnosť.

 

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek už 23. novembra vyjadril nádej, že oboch českých občanov z Turecka vyhostia. Dodal však, že nemožno očakávať rýchle riešenie situácie.

Zadržaní sú podľa ministerstva obvinení zo závažných trestných činov v súlade s tureckým právom - konkrétne z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii.

 

Podľa dostupných informácií ministerstva nebola účelom cesty tejto dvojice do Sýrie účasť na teroristickej činnosti - takéto hodnotenie plánu Čechov odovzdala v pondelok 21. novembra česká strana aj tureckému veľvyslancovi v ČR. Tureckej strane ho poskytne i minister Zaorálek počas návštevy Turecka 13. decembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies