Sobotka neráta v novej vláde so žiadnym zo súčasných ministrov

NETKY.SK • 28 November 2013, 06:51 • 2 min
Sobotka neráta v novej vláde so žiadnym zo súčasných ministrov

PRAHA - Bohuslav Sobotka, ktorého český prezident Miloš Zeman poveril ako lídra sociálnej demokracie rokovaniami o vytvorení budúcej vlády, v nej neráta so žiadnym z členov súčasného kabinetu v demisii. Informoval o tom dnes server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa Sobotkových slov by budúca vláda "mala byť novým začiatkom pre ČR. Nemyslím si, že by niektorý zo súčasných členov Rusnokovej vlády mal sedieť v novej vláde, aj keď rad z nich nepochybne neodvádza zlú prácu," vyhlásil pravdepodobný budúci premiér.

Sobotkove slová tak zrejme vyvracajú špekulácie, ktoré sa objavili hlavne v súvislosti s možným ďalším pôsobením šéfov rezortov obrany a životného prostredia v demisii Vlastimila Piceka a Tomáša Podivínskeho. Predseda ČSSD pripomenul, že zostavuje vládu s politickým mandátom, odvíjajúcim sa od výsledku predčasných volieb, kým Rusnokov kabinet je dočasný a preklenovací. Zároveň netajil, že by bol rád, ak by prišli noví ľudia, ktorí nie sú spojení so súčasnou vládou poznamenanou volebným neúspechom Strany práv občanov-Zemanovci.

Sobotka dnes potvrdil, že ráta v budúcom kabinete s tieňovým ministrom zahraničných vecí a doterajším podpredsedom snemovne Lubomírom Zaorálkom. Je pripravený navrhnúť do vlády aj lídra hnutia ANO Andreja Babiša, a to aj v prípade, že nebude mať vyriešené lustračné potvrdenie. Potom by záviselo od hlavy štátu, či ho do funkcie vymenuje.

Andrej Babiš je na Slovensku v súdnom spore s Ústavom pamäti národa, podľa ktorého spolupracoval svojho času s ŠtB, čo však líder ANO popiera. Čisté lustračné potvrdenie tak zatiaľ predložiť nemôže, pretože predmetný súdny spor bude pokračovať až v januári 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies