Sobotka: Nemáme informácie, že by utečenci v ČR mali väzby na Islamský štát

NETKY.SK • 10 September 2015, 16:15 • 2 min
Sobotka: Nemáme informácie, že by utečenci v ČR mali väzby na Islamský štát

PRAHA - České úrady nemajú od tajných služieb informácie o tom, že by medzi utečencami zadržanými v Česku bol niekto napojený na skupinu Islamský štát (IS). Český premiér Bohuslav Sobotka to povedal po dnešnom rokovaní Bezpečnostnej rady štátu (BRS), informoval spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Premiér uviedol, že je veľmi pravdepodobné, že Islamský štát a jeho rôzne odnože pôsobia priamo v utečeneckých táboroch na Blízkom východe. "Pokiaľ ide o situáciu na území ČR, nemáme informácie, že by bol na našom území zachytený niekto, kto by mohol byť podozrievaný z teroristických aktivít v súvislosti s týmto migračným prúdom," vyhlásil Sobotka.

 

Jeho slová potvrdil na spoločnej tlačovej konferencii aj minister vnútra Milan Chovanec. "V ČR neexistuje spravodajská informácia, že by sa na našom území nejaká taká osoba vyskytla," oznámil.

 

Podľa slov Chovanca je Islamský štát zločinecká organizácia, ktorá zarába peniaze na pašovaní ľudí, únosoch, predaji drog a chce sa priživiť aj na migračnej vlne. Minister dodal, že v prípade súčasného pašovania ide o organizovaný zločin, na ktorom sa podľa informácií európskeho policajného úradu Europol podieľa okolo 30.000 osôb.

 

Chovanec však ubezpečil, že problematiku sledujú s partnermi v ostatných krajinách a české ministerstvo vnútra poslalo pozorovateľov do Srbska, Turecka a Macedónska. "Posilňujeme aj účasť v Maďarsku a Rakúsku," doplnil.

 

Úlohou pozorovateľov je tiež predpovedať migračné vlny. Podľa Chovanca budú teraz vrcholiť a od októbra slabnúť. Upozornil, že na jar môžu prísť znova. "Nemôžeme zaspať na vavrínoch," zdôraznil.

 

Minister vnútra tiež informoval, že Česko má dostatok voľných miest na ubytovanie utečencov - v súčasnosti je to vyše 300, napísal portál Novinky.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies