Sobotka navrhuje, aby Hašek a ďalší pučisti odišli z vedenia ČSSD

NETKY.SK • 31 Október 2013, 11:04 • 2 min
Sobotka navrhuje, aby Hašek a ďalší pučisti odišli z vedenia ČSSD

PRAHA - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si neželá, aby prvý podpredseda sociálnych demokratov Michal Hašek a niektorí ďalší ľudia, ktorí sa pokúsili o vnútrostranícky puč, zostali vo vedení strany.

slovakia

left justify in out

Špičky sociálnej demokracie sa dnes ráno zišli v pražskom Lidovom dome, kde sa má stranícke grémium dohodnúť na novom vyjednávacom tíme o vláde, informoval spravodajský server iDNES.cz. Z vedenia strany by podľa Sobotku mali odísť prvý podpredseda Hašek, ďalší z podpredsedov Zdeněk Škromach i staronový šéf poslancov ČSSD Jeroným Tejc. 

"Bohužiaľ sa ukazuje, že priatelia Tejc, Hašek, Škromach a ďalší v posledných dňoch sústavne poškodzujú sociálnu demokraciu," uviedol Sobotka, ktorý ich správanie označil za veľkú hanbu. "Myslím si, že tí, čo klamali, čo sa snažili zmeniť vedenie strany nedemokratickým spôsobom, by mali zo svojich funkcií odstúpiť," uviedol Sobotka. 

Tejc tvrdí, že sa teraz odohráva mediálny lynč. Pri príchode na rokovanie čakali členov vedenia ČSSD demonštranti, jeden z nich mal dokonca ceduľu s nápisom "Moč pre Haška". Nejde o preklep, nemal na mysli moc, zdôrazňuje Mladá fronta online. Všetci traja - Tejc, Hašek a Škromach - sa spolu s hajtmanmi Jiřím Zimolom a Milanom Chovancom tajne a bez vedomia svojho predsedu Sobotku stretli v Lánoch na rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom. O deň neskôr sa Hašek a jeho spojenci pokúsili zvrhnúť predsedu. V nedeľu 27. októbra totiž predsedníctvo ČSSD pomerom hlasov 20:13 vyzvalo Sobotku na odchod.

Predseda ČSSD však nerezignoval a na jeho podporu sa zdvihla vlna podpory v strane. Všetko sa navyše umocnilo tým, že aktéri lánskej schôdzky so Zemanom toto stretnutie pred pokusom o zvrhnutie Sobotku zahmlievali a Hašek vyslovene klamal, keď tvrdil, že nič také sa neuskutočnilo. Chovanec však potom potvrdil, že schôdzka v Lánoch bola, a tak sa v stredu jej ostatní účastníci priznali.

"Ja si myslím, že po 10. novembri musí odísť buď Hašek, alebo Sobotka z vedenia ČSSD. Strana nemôže mať dve hlavy, musí mať jedného predsedu. Michal Hašek dlhodobo odmietal rešpektovať, že nebol na zjazde zvolený za predsedu," povedal Sobotka v rozhovore pre dnešné vydanie denníka MF DNES. V pražskom hoteli Olšanka sa 10. novembra zíde ústredný výkonný výbor ČSSD, ktorý bude riešiť, či má Sobotka ďalej viesť stranu, a to, ako zareaguje na vzburu predsedníctva.

Až po rokovaní ÚVV ČSSD sa môžu seriózne rozbehnúť rokovania o vláde, ktoré po voľbách bude viesť víťazná sociálna demokracia s hnutím ANO a KDU-ČSL. Tieto tri strany majú spolu 111 hlasov. Kým ČSSD chce rokovať o koalícii, šéf hnutia ANO Andrej Babiš chce tolerovať menšinovú vládu a predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyhlásil, že ľudovci majú záujem len o účasť v silnej vláde. Do menšinového kabinetu by tiež nechceli vstupovať, pripomenul web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies