Sobotka mal telefonát s USA kvôli zadržanej misii OBSE na Ukrajine

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 12:25 • 2 min
Sobotka mal telefonát s USA kvôli zadržanej misii OBSE na Ukrajine

PRAHA/SLOVJANSK - Český premiér Bohuslav Sobotka v sobotu popoludní 45 minút telefonicky diskutoval s americkým viceprezidentom Josephom Bidenom najmä o aktuálnom vývoji na Ukrajine a o zadržaní medzinárodných pozorovateľov OBSE (Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) proruskými separatistami v meste Slovjansk. Napísal to dnes spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovšej správy tlačovej agentúry Reuters Vjačeslav Ponomarjov, líder proruských separatistov zadržiavajúcich pozorovateľov OBSE, má dnes naplánované stretnutie s delegáciou mediátorov, ktorí už smerujú na Ukrajinu, aby vyrokovali prepustenie týchto pozorovateľov. Medzi zadržiavanými sa nachádza aj jeden Čech.
      

Ponomarjov - de facto starosta východoukrajinského mesta Slovjansk - sa na stretnutí s delegáciou OBSE predbežne dohodol telefonicky v sobotu. Líder dodal, že "základnou podmienkou" pre prepustenie pozorovateľov je prepustenie separatistov zadržiavaných kyjevskými úradmi. "... Myslím, že všetko bude v poriadku. Nejakú dohodu dosiahneme," ubezpečil Ponomarjov. Informoval tiež, že jeho muži v noci nadnes zadržali troch agentov ukrajinskej štátnej bezpečnostnej služby, ktorí podľa jeho slov vykonávali operáciu proti separatistom v neďalekom meste Horlivka.
      

Hovorca českej vlády Martin Ayrer povedal pre web iDNES.cz, že premiér Sobotka informoval amerického viceprezidenta o postoji českej vlády k ukrajinskej kríze.
      

Premiér Sobotka aj český prezident Miloš Zeman na sobotňajšom zjazde odborárov deklarovali oficiálny postoj Českej republiky k zadržaniu asi 14 pozorovateľov z OBSE v Slovjansku.
      

"Mali by sme žiadať od ruskojazyčného obyvateľstva na východe Ukrajiny, aby títo ľudia boli prepustení, pretože tam plnia užitočnú funkciu," odkázal Zeman.
      

Podľa premiéra Sobotku väznenie pozorovateľov ešte viac eskaluje krízu na Ukrajine. "Jednoznačne trváme na tom, aby pracovníci a účastníci misie OBSE boli prepustení a aby im bolo umožnené voľne pôsobiť na Ukrajine a monitorovať situáciu, ktorá tam je," vyhlásil Sobotka. Podľa premiéra ide o úplne štandardnú pozorovaciu misiu, ktorá pracuje po dohode medzinárodného spoločenstva s vládou v Kyjeve.
      

O členoch misie nie sú žiadne nové správy, napísal web iDNES.cz. Proruskí separatisti ich zajali v piatok popoludní 25. apríla a podľa správy ukrajinskej tajnej služby ich zadržiavajú v neľudských podmienkach v suteréne súčasného veliteľstva ozbrojencov - v obsadenom sídle ukrajinskej tajnej služby v Slovjansku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies