Sobotka má hotovú zostavu svojej vlády, najprv ju oznámi Zemanovi

NETKY.SK • 3 Január 2014, 13:26 • 2 min
Sobotka má hotovú zostavu svojej vlády, najprv ju oznámi Zemanovi

PRAHA - Predseda ČSSD a kandidát na českého premiéra Bohuslav Sobotka má hotovú zostavu svojej vlády.

slovakia

left justify in out

"Pán predseda získal podporu grémia," oznámil dnes podpredseda strany Lubomír Zaorálek. Potvrdil to aj ďalší z podpredsedov Milan Chovanec. Obaja by sa mali vo vláde objaviť, mená ministrov však oznámi Sobotka najprv prezidentovi Milošovi Zemanovi, informoval server iDNES.cz.

Jednou z nevyriešených otázok vznikajúcej vlády je meno budúceho ministra práce a sociálnych vecí. "Sú k dispozícii traja dobrí, fundovaní kandidáti," povedal Sobotka už pri príchode na rokovania špičiek strany, na ktorých sa rieši zloženie vlády. Tou trojicou boli šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, člen širšieho vedenia strany Petr Krčál a bývalý premiér Vladimír Špidla. Sklenák pri odchode z grémia ČSSD pre iDNES.cz uviedol, že aj po menovaní vlády zostane na čele poslaneckého klubu. Sám sa teda z úvah o vláde "vyškrtol".

"Večer budem rokovať s pánom predsedom, nechávam tu vec otvorenú. Zostavuje sa vláda, ktorá má byť funkčná, to nie je len súbor jednotlivých ministrov," konštatoval Špidla, ktorý sa taktiež objavil v pražskom sídle ČSSD. Nikto z politikov ČSSD však nechcel potvrdiť, či sa Špidla do vlády vracia.

Troch kandidátov mal Sobotka pred rokovaniami aj na pozíciu ministra zdravotníctva - tieňového ministra Svatopluka Němečka, hajtmana z Vysočiny Jiřího Běhounka a senátora Jana Žaloudíka. Koho vybral, zatiaľ nie je jasné. Jasnejšie bolo pred rokovaniami o iných pozíciách - vnútro by mal viesť plzenský hajtman Milan Chovanec, zahraničie Lubomír Zaorálek, ministerstvo priemyslu Jan Mládek, školstvo Marcel Chládek a ministrom pre ľudská práva, ktorý povedie aj Legislatívnu radu vlády, má byť senátor Jiří Dienstbier.

"Máme jasno, ale mená nebudeme oznamovať, kým s nimi pán predseda neoboznámi pána prezidenta. Schôdzka bude do konca týždňa, teda do nedele," povedal Chovanec. Sociálna demokracia má mať vo vláde osem kresiel, hnutie ANO Andreja Babiša šesť a ľudovci tri. Koaličnú zmluvu chcú lídri ČSSD, ANO a KDU-ČSL podpísať 6. januára.

Ako prvá mala jasno o svojich zástupcoch vo vláde KDU-ČSL. Predseda strany Pavel Bělobrádek má byť vicepremiérom pre vedu a výskum, na post ministra poľnohospodárstva strana vybrala svojho prvého podpredsedu Mariana Jurečku, do kresla ministra kultúry poslanca a bývalého šéfa Ústavu pre štúdium totalitných režimov Daniela Hermana.

Andrej Babiš vyjednal pre seba a hnutie ANO post ministra financií. Ministerkou pre miestny rozvoj má byť Věra Jourová, na post ministra obrany ANO vybralo herca a diplomata Martina Stropnického, ktorý bol v minulosti aj ministrom kultúry. Ministerkou spravodlivosti bude právnička, bývalá šéfka katedry trestného práva Západočeskej univerzity v Plzni, v súčasnosti poslankyňa Helena Válková. Ministrom životného prostredia bude poslanec, bývalý generálny riaditeľ lovosickej Lovochemie Richard Brabec. Jasno zatiaľ hnutie ANO nemalo o ministrovi dopravy, na tento post zvažovalo celkom štyroch kandidátov - medzi nimi poslanca Martina Kolovratníka a šéfa Riadenia letovej prevádzky Jana Klasa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona