Sobotka: Lídri EÚ sa dohodli na energetickej únii a prepojili sankcie s Minsk II

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 08:02 • 2 min
Sobotka: Lídri EÚ sa dohodli na energetickej únii a prepojili sankcie s Minsk II

BRUSEL - Lídri EÚ sa po prvej časti dvojdňového summitu EÚ dohodli na podpore konceptu energetickej únie a zároveň sa zhodli aj na prepojení sankčného režimu voči Rusku s plnením februárových dohôd z Minska o dodržiavaní prímeria na Ukrajine. Uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Premiér novinárom pripomenul, že Praha nemala žiadne námietky voči konceptu energetickej únie, tak ako bol predložený na rokovanie premiérov a prezidentov členských štátov EÚ, na druhej strane však vyjadril spokojnosť, že sa do záverov Európskej rady podarilo prepašovať niekoľko úprav.

 

"Dohodli sme sa na určitých drobných úpravách. Spolu, ako Vyšehradská skupina, sme podporili otázku dostupnosti cien elektrickej energie pre domácnosti a priemyselné podniky a podporili sme tiež otázku kapacity vedenia elektrických sietí s ohľadom na masový nárast obnoviteľných zdrojov," opísal Sobotka spoločný postoj a koordináciu krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

 

Šéf českej vlády pripomenul, že dnes odobrené aspekty energetickej únie budú v priebehu rokov 2015 a 2016 rozpracované do konkrétnych legislatívnych návrhov, pričom ČR chce v tomto období využiť svoje predsedníctvo vo V4 na spoločný postup pri preberaní novej európskej energetickej legislatívy.

"Energetickú úniu pokladám za jeden z jasných krokov k modernej, diverzifikovanej a konkurencieschopnej energetike s dôrazom na chytré siete a s väčším komfortom a ochranou pre spotrebiteľov," zhrnul výhody tohto konceptu.

 

Ďalšou témou, na ktorej sa dohodli európski štátnici v prvý deň summitu, bol režim ekonomických sankcií EÚ uplatňovaný voči Rusku, ktorý skončí 31. júla.

 

Sobotka zdôraznil, že tento návrh bol pripravený na základe predošlého konsenzu členských krajín a v praxi znamená prepojenie minských dohôd, známych pod názvom Minsk II, so sankčným režimom EÚ.

 

"Európska rada dnes nerozhodla o predĺžení sankcií, ale potvrdila, že toto rozhodnutie padne do tej doby, než sankcie vypršia," spresnil Sobota. Dodal, že postoj Európskej rady, že ekonomické sankcie by mali byť predĺžené do konca tohto roka, je aj postojom Českej republiky a podľa jeho slov rozhodnutie v tomto smere padne na niektorom z budúcich vrcholných zasadnutí lídrov EU.

 

Podstatou tohto opatrenia, ako naznačil Sobota, je na jednej strane kontrolovať priebeh plnenia minských dohôd a na strane druhej si chce EU udržať svoj priestor pre manévrovanie a vyvíjanie tlaku v podobe sankcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies