Sobotka kritizoval Zemana za vystúpenie na akcii "xenofóbnej sekty"

NETKY.SK • 20 November 2015, 12:39 • 2 min
Sobotka kritizoval Zemana za vystúpenie na akcii "xenofóbnej sekty"

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes ostro skritizoval prezidenta ČR Miloša Zemana za to, že 17. novembra vystúpil v Prahe na zhromaždení extrémistického Bloku proti islamu.

slovakia

left justify in out

Podľa Sobotku prezident svojím utorkovým prejavom na pražskom Albertove rozhorčil celú sociálnu demokraciu. Hlava štátu oprávnenosť premiérovej kritiky rozhodne poprela.


"Najvyšší ústavný činiteľ krajiny, ktorá má hlbokú a demokratickú tradíciu, by nemal vystupovať na zhromaždení xenofóbnej sekty, ktoré bolo naplnené šírením intenzívnej nenávisti," povedal Sobotka v rozhovore pre dnešné Hospodářské noviny (HN).


Premiér podľa HN použil na Zemanovu adresu nezvyčajne ostré výroky. Sobotka si myslí, že Zeman sa svojím vystúpením zaradil medzi európskych populistických politikov, ktorí získavajú lacné politické body šírením strachu a nenávisti, a to v úplne extrémnej podobe.


"V súčasnej chvíli sme všetci v sociálnej demokracii na pána prezidenta strašne naštvaní za to, čo urobil," vyhlásil premiér, ktorý je zároveň lídrom Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD).


Zemanovo vystúpenie podľa neho rozhorčilo celú ČSSD vrátane jej konzervatívneho ľavicového krídla, ktoré hlavu štátu dlhodobo podporuje.
Prezident kritike oponoval tvrdením, že jeho prejav neobsahoval žiadne islamofóbne ani nenávistné formulácie. "Nájdete v ňom naopak výzvu na toleranciu, dialóg, ale tiež na to, aby sme nenálepkovali svojich názorových odporcov. To pán premiér urobil a ja si myslím, že dobrý premiér by to robiť nemal," reagoval Zeman pre HN.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies