Sobotka: Kandidáti do českej vlády by mali predložiť čisté lustračné osvedčenie

NETKY.SK • 4 November 2013, 16:06 • 2 min
Sobotka: Kandidáti do českej vlády by mali predložiť čisté lustračné osvedčenie

PRAHA - Šéf ČSSD a kandidát strany na českého premiéra Bohuslav Sobotka pokladá za správne, aby kandidáti do vlády museli predložiť negatívne lustračné osvedčenia.

slovakia

left justify in out

"Je to zvyklosť, ktorá by mala byť rešpektovaná aj naďalej," uviedol pre spravodajský portál iDNES.cz Sobotka. Čisté lustračné osvedčenie však zatiaľ nemôže ukázať šéf hnutia ANO Andrej Babiš, s ktorým chce víťaz predčasných volieb, strana ČSSD, vytvoriť vládnu koalíciu.

Babiš vedie súdny spor so slovenským Ústavom pamäti národa (ÚPN). Odmieta, že pred rokom 1989 spolupracoval s komunistickou tajnou službou ŠTB. Súdny spor má pokračovať až po novom roku. Šéf hnutia ANO, ktoré skončilo vo voľbách ako druhé najúspešnejšie politické zoskupenie, v rozhovoroch pre české sobotňajšie denníky Lidové noviny a Právo povedal, že pre ministerský post čisté lustračné osvedčenie nepotrebuje. "Moji právnici vravia, že to nie je potrebné. Tá situácia nenastala. Keď nastane, budem to riešiť," citovali Lidové noviny pôvodom slovenského miliardára.

Hovorkyňa českého prezidenta Hana Burianová však uviedla, že Miloš Zeman sa na to pozerá inak. "Žiadne výnimky zákon nepripúšťa a prezident republiky splnenie všetkých podmienok pre vymenovanie členov vlády vyžadoval a naďalej vyžaduje," povedala Burianová. Podobne konali aj bývalí prezidenti Václav Klaus a Václav Havel.

Sobotka dnes vyhlásil, že jeho ČSSD bude od svojich kandidátov do vlády chcieť čisté lustračné osvedčenie. Zároveň však dodal, že to nepokladá za zásadnú prekážku pri rokovaní o vytvorení koaličnej vlády s ANO a KDU-ČSL. Sobotka vysvetlil, že najprv budú rokovať o programe vlády, až potom o zastúpení strán vo vláde. Dodal tiež, že bude závisieť od strán, ktoré by koalíciu vytvorili, koho by do vlády poslali.

Šéf ANO Babiš - majiteľ firmy Agrofert a mediálnej skupiny Mafra, pod ktorú patrí aj web iDNES.cz - už pred voľbami dával najavo, že sa jeho ANO do vlády nebude náhliť. Pripustil však, že aj keby nakoniec predsa len chcel byť vo vláde, zaujímalo by ho ministerstvo financií. Pre sobotňajšie Právo jednoznačne povedal, že si nedokáže predstaviť, že by jeho ANO vo vláde bolo, ale on osobne nie.

ČSSD podľa Sobotku rozhodne preferuje koalíciu s priamym zastúpením ANO a ľudovcov v kabinete, ale nechce si uzatvárať cestu k žiadnej podobe vlády, teda ani k možnej jednofarebnej menšinovej vláde svojej strany s podporou ANO a ľudovcov. Ešte pred vznikom vlády chcú sociálni demokrati rokovať tiež s oboma odborovými centrálami a zástupcami zamestnávateľských zväzov, napísal web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies